Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

St Olavloppet tar sats i Norge

St Olavsloppet fortsätter att växa. I år förväntas 227 lag att delta i löptävlingen, som sträcker sig de 34 milen från Trondheim till Östersund.
– Det är otroligt positivt, säger Peter Bring, tävlingsledare, inför 27:e upplagan som startar på onsdagsmorgonen.

Det efterlängtade långloppet St Olavsloppet tar i år sin början i norska Trondheim och inleds under onsdagsmorgonen. Och antalet lag är stadigt växande. Årets startfällt på 227 anmälda lag trumfar förra årets 210 med god marginal. Peter Bring tror att den rådande löparboomen och snacket mellan idrottsintresserade har hjälpt till mycket.

– Visst får vi mycket gratis, man pratar med andra som har varit med, och det är en sån värld i dag att man får information på ett helt annat sätt. Sen är det andra vågen av jogging-vågen. Det är ett större intresse helt enkelt.

Årets upplaga bjuder dessutom på två nyheter. För det första har tävlingsklassen, som under senaste åren inte lockat tillräckligt många lag, bytts ut mot en klubb-klass, där kriteriet är att man är skriven i den klubb man springer för. Där ligger antalet lag på 30 stycken, jämfört med sex i förra årets tävlingsklass. En markant förändring – till det bättre.

– Klubblagen har tidigare trott att man ska vara så duktig i tävlingsklassen, men det handlar mer om lagkänslan och klubbkänslan. Sen naturligtvis är det spännande att man har en fajt uppe i toppen, säger Peter Bring.

* Men det måste ses som en klar förbättring - att gå från sex lag till 30?

– Det känns som en vettig förändring, sen får vi utvärdera efteråt. Egentligen skulle vi kunna ha haft 50 lag, eftersom det är så många som kanske uppfyller kriterierna. Men det känns jättebra.

Tävlingens andra förändring är mer av sekundär betydelse, men likväl lika viktig för den som vill jämföra sin prestation med andra. I år kommer det nämligen finnas en total resultlista, utöver de olika klasserna, som är oberoende av vilken klass ens lag tillhör. Den kommer ge en lättöverskådlig blick där man lätt kan jämföra sitt lags prestationer med andra.

I vanlig ordning kommer det finnas ett par elitidrottare på plats. Det kanske hetaste namnet är Petter Northug, som totalt springer fyra sträckor, däribland sista dagens start i Åre, för sitt Mosvik IL.

Fakta St Olavloppet

När? Start 7.30 Onsdag i Trondheim, målgång i Östersund på lördagseftermiddagen

Var? Trondheim-Levanger-Sandvika-Åre-Östersund, 339 kilometer.

Antal lag: 227 lag, ca 6000 löpare.

Jämtländska lag i klubb-klassen: ÖG Sportklubb, Alsens IF, Mörsils IF och Brunflo IF.