Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SSU: "Kryssa Kalle Olsson"

Det är de ungas situation som står i fokus när Kalle Olsson (S) ska ut i personvalskampanj.
Men det kanske inte är så konstigt. Han är SSU:s kandidat.

Det kommer bland annat att synas på sociala medier där man uppmanas kryssa Kalle Olsson.

Hur känns det då att delta i din första valrörelse?

– Det är jätteroligt att få vara med. Jag har följt politiken på nära håll som ledarskribent på LT under många år, frågorna känner jag igen, men det är högt tempo, intensitet och väldigt roligt.

Men han får inte vara lika frispråkig, nu är han riksdagskandidat och tvingas rätta in sig i leden.

Vilka frågor brinner du för?

– Vi har en ungdomsarbetslöshet som har bitit sig fast på jättehöga nivåer. Vi har en regering som stoppar in unga i fas 3, en förnedrande massåtgärd som bara är en återvändsgränd som aldrig leder till jobb. Vi har en regering som sagt att de skulle bryta utanförskapet. Nu använder de fas 3 i stället, det kan jämställas med förtidspension.

– Jag tycker det är helt sjukt att förtidspensionera 18-25-åringar i den utsträckning som görs i dag. Så kan vi inte ha det. Vi måste investera i de unga så de som inte fixat gymnasiet gör det. Vi vet att gymnasiet är en vattendelare, klarar du inte gymnasiet riskerar du att hamna i ett permanent utanförskap

Blir frågan om uranbrytning en valfråga?

– Jag vet inte, men de partier som förespråkar uranbrytning har nog inte så mycket att hämta i det här länet.

Men flyktingar och asylsökande har blivit en valfråga efter Fredrik Reinfeldts tal. Kalle Olsson menar att världen knackar på Sveriges dörr, det kommer människor som flytt från kriget och dörrarna ska öppnas för dem.

– Det är bra om vi övriga partier kan ställa oss bakom en linje, som Reinfeldt uttryckte det, att Sverige ska vara en humanitär stormakt. Reinfeldt säger att nu kommer en massa flyktingar och det inget mer vi kan göra för att pengarna är slut. Ska vi ha en generös flyktingpolitik måste vi även ha en solidarisk välfärdspolitik.

Hur ska vi klara vården och är (S) så negativt inställd till privata utförare som Alliansen påstår?

– Alliansen är besatt av driftsformen. Vi ser främst till kvalitén och att vi tar gemensamt ansvar för en fungerande sjukvård i hela länet. Problemet är etableringsfriheten som gör att vårdgivare kan komma och säga att här vill de driva verksamhet.

– Om det finns ett behov spelar mindre roll. Därför tycker jag det är bra att vårt landsting ställer tuffa krav. Jag vill inte ha några B-hälsocentraler som erbjuder halva utbudet.

– I slutändan handlar det om resurser, vården är strukturellt underfinansierad i hela landet. Ska vi fortsätta med skattesänkningar, vi är uppe i 140 miljarder nu, eller ska vi välja en annan inriktning?

– Privatiseringsvågen har även förändrat hur vi ser på varandra, tidigare var vi medborgare nu är vi kunder på en vårdmarknad eller skolmarknad.

Skolan har blivit den stora valfrågan för alla partier, varför?

– Skolresultaten sjunker som en sten, klyftorna ökar vilket är förödande både för individen och för samhället på sikt. Björklund har under åtta års tid pepprat ut reformer samtidigt som de administrativa bördorna för lärarna bara ökar.