Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SR slopar utlandssatsning

Annons


En radioinstitution går ur tiden. Sveriges Radio kommer inte längre att producera svenska program särskilt för utlandssvenskar. I fortsättningen får de nöja sig med ett urval av program från SR:s svenska kanaler och nyheter från Ekot.

Redan 1938 inledde Sveriges Radio sina utlandssändningar och i år firade Radio Sweden 70-årsjubileum med specialsändningar, debatter och livemusik i Radiohuset. Men nu förändras förutsättningarna för utlandssändningarna drastiskt. De fem anställda på Radio Sweden som jobbat med att göra program på svenska för svenskar i utlandet omplaceras till SR Internationals centralredaktion.

-Det är en omprioritering av resurserna. För att kunna satsa mer på romani, somaliska och engelska så gör vi den här rockaden inom redaktionen, säger Ingemar Löfgren, redaktionschef på SR International.

Tanken är att satsa mer på de minoritetsspråk som finns i Sverige. Ingemar Löfgren vill att SR International ska inrikta sig på att göra nyhetsinslag och skildra aktualiteter på andra språk än svenska.

-Nyheter på svenska gör andra redaktioner ändå så bra. Jag tycker att vi ska lägga vårt krut på de andra språk vi har i Sverige. Därför gör vi också en satsning på engelska som jag vill ska vara frontspråket på SR International, säger han.

TT Spektra: Menar du att tiden sprungit ifrån Radio Swedens utlandssändningar?

-En av de saker som föranleder detta är också att Radio Sweden sänds på kortvåg. Men vi tror att fler och fler kommer att använda sig av webben. Den vinner allt mer terräng över hela världen. Vårt beslut bygger på en kombination av flera saker, bland annat detta.

Mer läsning

Annons