Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sprudlande invigning av Konstens vecka

Kanelbullen har sin dag den 4 oktober, pi (3,14) har sin den 14 mars och fluortanterna har sin den 1 september. Kvinnorna och pannkakan delar på den 8 mars och de stackars männen har ingen egen dag alls. Men KONSTEN, den har en hel vecka!

Konstens vecka bara växer. I år firas den för femte gången i länet med ett program som är minst sagt omfattande.

I går eftermiddag invigdes veckan med en sprudlande happening på Stjärntorget. Rapparna Görda och Prinsen skruvade upp volymen rejält och såg till att det hördes över hela stan att det var nåt särskilt på gång. Representanter för alla länets konstföreningar paraderade med färggranna plakat. Elever från Östersunds konstskola gjorde en dramatisk och uppseendeväckande vandring genom stan iförda svarta kostymer och vita masker och med nyskapade konstverk på käppar högt ovan huvudhöjd.

Konstnären Anna Erlandsson från Rödön hade fått äran att hålla invigningstalet, och det var hon som erinrade om några av alla de dagar som vi firar – eller inte firar – under året, och att konsten minsann får en hel vecka.

Hon berättade också om den besökande kvinnan som hon tog med till Stocke Titt för att titta på utsikten. Kvinnan blev hänförd: "Åh, så vackert! Och alla de vita fåglarna där nere, visst är de underbara!" Anna såg inga fåglar, men däremot en massa vita ensilagebalar, vilket hon påpekade för sin gäst. "Men fy, vad fult", konstaterade gästen då ...

– Precis så är det med konsten också, sade Anna Erlandsson. Vi bär med oss våra filter och våra referenser bakåt i vår ryggsäck, och det påverkar vad vi tycker är fint och fult.

Efter invigningen inbjöds publiken på Stjärntorget att följa med till fyra av stans gallerier som hade kvällsöppna förhandsvisningar, och till Clarion där det var konstpub och performance med konstnären Malin Ståhl.

Samtidigt med ceremonin i Östersund hölls också en invigning utanför Kulturhuset i Järpen, där Marie Kjellström talade och gjorde invigningsinstallationen. Inne i Kulturhuset öppnad utställningen "Naturögonblick" med konst av Mari Vedin Laaksonen.

I dag och i morgon fortsätter konstveckan med ett digert program som du hittar i faktarutan här nedan. Och sedan håller det på ända till nästa söndag. Så lämna den där ryggsäcken med förutfattade meningar hemma och gå ut i Konstens vecka med öppna sinnen – ta in och ta emot!