Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spritvanor ska antecknas i patienternas journaler

Från årsskiftet ska alla hälsocentraler ha likartade rutiner i det alkoholförebyggande arbetet.

– Målet är att upptäcka fler som har ett riskbruk av alkohol och hjälpa dem till normal konsumtion, säger Britta Ahlin, samordnare för distriktssköterskorna i arbetet med riskbruk.

I vardagen på hälsocentralerna ska medarbetarna se sin roll i det alkoholförebyggande arbetet mer strukturerat och tydligare framöver.

– Den patient som befinner sig i ett riskbruk har inte ett beroende utan en förmåga att själva dra ner på sitt drickande, säger Britta Ahlin.

Med riskbruk avses alkohol motsvarande cirka två flaskor vin i veckan, vecka efter vecka. Tre vinflaskor innebär missbruk.

– En rätt vanlig patient som jag nyligen hade kontakt med uppgav att han drack 15-25 standardglas vin per vecka (mer än två flaskor). Det fanns inget i journalen om det och allt var relaterat till olika symtom han sökte för, fortsätter Britta Ahlin.

Ingen ringer för att få hjälp med sina alkoholskador. Första steget handlar istället om att hitta igen personer som dricker för mycket.

Det kan ta sig uttryck på olika sätt.

– Upplevda hälsoproblem som ont i magen, högt blodtryck, diabetes, hudsjukdomar samt vid övervikt som också är en del i det här, konstaterar Britta Ahlin.

Depressioner, ångest och återkommande sjukskrivningar finns även det med i bilden.

I nästa fas ska patienten fylla i ett frågeformulär. Tredje steget är behandling av riskbruk, där motiverande samtal med distriktssköteskor utgör en bärande del.

Studier visar att åtta patienter måste tillfrågas för att en ska minska riskbruket av alkohol, vilket betraktas som effektivt.

Men är det okej att journalföra hur mycket en person dricker?

Frågan ställdes i går samband med utbildningsdagar i Östersund, med deltagare från hälso- och sjukvården samt socialtjänsten.

– Det har ältats fram och tillbaka om det här och vi skriver om allt annat. Min uppfattning är att det ska stå om alkohol i journalen också men tyvärr görs det inte nu, säger Britta Ahlin.