Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spridningen av parasiter kunde förhindrats

Elektroniska smakorgan hade kunnat förhindra spridningen av parasiter i det kommunala dricksvattnet i Östersund. Det anser forskare vid Linköpings universitet.

Den elektroniska utrustningen kan beskrivas som en slags konstgjord tunga. Tungan utgörs av en sensor som kan identifiera olika mikropartiklar i vatten. Tekniken utvecklades vid Linköpings universitet i mitten av 1990-talet och har sedan dess använts för olika ändamål, bland annat inom industrin för tillverkning av pappersmassa.

Forskarna vid Linköpings universitet säger i ett pressmeddelande att den här typen av elektronisk utrustning troligtvis hade kunnat förhindra att parasiterna kommit in i Östersunds dricksvattensystem.

– Den elektroniska tungan hade inte upptäckt parasiten i sig, men väl den soppa som den förmodligen kommit in i Östersunds dricksvatten tillsammans med, säger Mats Eriksson som är universitetslektor vid Linköpings universitet.

Tungan är utvecklad för att känna olika "smaker" och kan enligt forskarna upptäcka mycket små mängder av avloppsvatten.

Forskarna vid universitetet har nu fått ytterligare 4,4 miljoner kronor till sitt förfogande för att vidareutveckla tekniken för övervakning av just dricksvatten.