Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Språkförbistring anses ligga bakom skandalen

På gårdsplanen står bangladeshiska bärplockare i grupper och samtalar. Bland dem finns Kjell Midbjer, som känner sig missförstådd och lurad i bärplockningsskandalen. Vid sin sida i dag har han Mahmudur Rahman som arbetar för bemanningsföretaget.

I torsdagens LT angreps Midbjer hårt av Rahman och utpekades som ansvarig för rekryteringen av plockare i Bangladesh.

Idag är tongångarna helt annorlunda.

– Kjell Midbjer presenterades av Abu Bakkar Siddique (ägare till Scandinavian work power och utpekad som egentlig ägare till Bangladesh work force) inför de som var på informationsmötet, säger Mahmudur Rahman. Siddique berättade att Midbjer var ägare till Riks mat och bär, det företag som eventuella bärplockare skulle jobba för. Det var först i går som jag förstod att Kjell Midbjer inte ägde företaget, säger Mahmudur Rahman.

Förklaringen till missförståndet hävdar Kjell Midbjer beror på språkförbistring. På de möten han deltagit i ska han ha pratat engelska som sedan tolkats av Abu Bakkar Siddique till bengali, Bangladeshs officiella språk.

– Eftersom jag inte talar bengali så vet jag inte vad Siddique egentligen sa vid mötena, säger Kjell Midbjer.

Turerna i den minst sagt snåriga härvan kring bärplockningen är många. Anklagelser, motanklagelser och dementier haglar. Vad som är absolut sant i skandalen är svårt att avgöra.

Det som däremot är sant är den tragik som drabbar de människor som betalat och i vissa fall skuldsatt sig för att få 15 000 svenska kronor vardera för att komma hit. Drömmen för dem var att tjäna lite pengar. I stället kan de få vända hemåt med skulder. På vägen har de lurats. Det kollektivavtal som tecknats kan vara ogiltigt, de fick skriva under ett avtal med bemanningsföretaget på flygplatsen i Dhaka där de förbands att plocka 70 kilo bär var per dag för att få ut lönen i avtalet, avtalet som eventuellt inte existerar .

En bil svänger upp på gården, det är Bräcke kommuns socialjour som kommer på besök. De har tagit emot en anmälan från Röda korset om missförhållanden och skickat dit personal för att kontrollera läget.

– Socialtjänstens ansvar vid ett sånt här tillfälle är att se till att människor har mat, husrum och kläder, säger Anneli Störvold som gör besöket tillsammans med sin kollega Gunilla Åsholm.

Det rullar samtidigt också en ovanlig hjälpsändning från Röda korset i Östersund som ni kan läsa om i artikeln härintill. Denna gång är det inte ett katastrofområde i fjärran land som är målet, utan en villaträdgård tillhörande ett ljusgrönt hus vid riksvägen i Bräcke.