Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Språket gnistrar i nutidsförankrad röst

Miranda Karlsson är en fjortonåring med flyt och jagberättare i boken vars titel påminner om ett citat av Muhammad Ali. Boxaren som inte bara var störst, bäst och vackrast utan också tillskrivs det poetiska "float like a butterfly, sting like a bee"… Miranda bor i det fina villaområdet Kulladal i Malmö, mamma tandläkare, pappa sjuksköterska och hemmet är på ytan präktigt ljust och fräscht. Huvudpersonen själv är en tävlingsmänniska och av tränaren Mario utpekad som en talang med ett perfekt vattenläge. Det gäller alltså simning och Miranda tränar nio gånger i veckan. Sportuttrycken är många.

Skolan går fint mest för att Mirandas bästis Johanna viskar och fusket kvitteras genom att Miranda i sin tur döljer Johannas fot i bassängbotten på den obligatoriska simundervisningen. Johanna är alltid på hugget med sin systemkamera och driver en blogg, som handlar om mode och att vara snygg. Så egentligen har de inte så mycket gemensamt men likväl blir det katastrof när Johanna blir ihop med Alek och dumpar Miranda. Så länge Miranda hade sin tillhörighet i Johanna kunde hon förtränga hemmets mörka hemlighet, att hennes storebror Elias fastnat i spelberoende. Han är en nörd som spelar World of Warcraft dag och natt, går inte i skolan, umgås inte med familjen, är osynlig men tar all plats och energi. Föräldrarna slits mellan förtvivlan och förnekelse och Miranda hamnar i skuggan.

Elin Nilsson är en av de allra bästa ungdomsförfattarna nu, vilket hon bevisar med sin andra bok. Hon har ett förflutet som elitsimmare, därav den initierade och vassa gestaltningen av sportens hårda värld. Miranda pressar sig till det yttersta för att nå SM, hon uthärdar smärtan tills axeln pajar eller är det familjen hon inte längre orkar bära? Språket gnistrar och sprakar av kärv humor och infall. Smärta finns inte bara i simbassängen, kommentarer på internet sårar djupt. Mirandas röst känns helt nutidsförankrad och trovärdig. Jag skils från henne i förtröstan på att hon är en fighter som klarar de utmaningar livet erbjuder och ser fram emot nya böcker av Elin Nilsson.