Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Språket - den främsta uppfinningen"

Annons


Litteraturen är mer nödvändig i dag än på Byrons eller Victor Hugos tid. Det hävdade Jean-Marie Gustave Le Clézio när han på söndagskvällen gav sin Nobelföreläsning.

Flankerad av den ständige sekreteraren skred Jean-Marie Gustav Le Clézio in i den fullsatta Börssalen. Frankrike är ett av de länder som räknat in flest pristagare i litteratur, konstaterade Horace Engdahl bara för att genast poängtera att Nobelpriset aldrig går till ett land, ännu mindre till ett språk.

-Det är ett personligt pris utan nationsgränser.
Universell litteratur

Le Clézio presenterades som en författare som öppnat fönstren mot andra civilisationer än den egna och mot en universell litteratur.

Nobelpristagaren själv svarade med att på elegant franska dedicera sitt pris till en rad författare från olika indianfolk men också till stora afrikanska namn, samt till Sartre och Salinger.

Men allra först nämnde han en indiansk berätterska, Elvira, vars talekonst gav Le Clézio en av hans starkaste litterära upplevelser i vuxen ålder. Under sina tre år bland indianerna i Panamas regnskogar tog han del av en muntlig litteratur som framfördes varje kväll kring elden i en mörk skog. På en plats "fjärran litteraturens förfining" upplevde han att konsten fick sitt starkaste och mest autentiska uttryck.

-Har man märkt att alla folk i världen, var de än befinner sig och vilken utvecklingsnivå de än har uppnått använder sig av språk? Och att vart och ett av dessa språk är samma logiska, sammansatta, väluppbyggda och analytiska helhet, sade Clézio med adress till neokolonialister och rasister


"Överlägset verktyg"

Språket är mänsklighetens mest fantastiska uppfinning. Det föregår allt annat, all konst och all teknik, hävdade Le Clézio som framställde litteraturen som överlägset verktyg för världens folk att höras i sin rättmätiga mångfald. Liksom Doris Lessing i fjol talade han om hunger, efter mat och efter kunskap. Om hur alfabetiseringen hänger samman med kampen mot svälten, om hur läsning kräver inte bara billigare böcker utan även mätta magar.

Föreläsningens titel, "I paradoxernas skog" är ett citat från Stig Dagerman som Le Clézio läste "strax före det överraskande beskedet från Svenska Akademien". Alldeles särskilt fäste han sig vid en mening om hunger, om det paradoxala i att den författare som vill skriva för de hungriga märker att endast de mätta har ro att kännas vid honom.

Mer läsning

Annons