Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spotify på väg förbi skivhandeln

Spotify kan snart vara Sveriges största återförsäljare av musik.

Antalet användare växer fort och flera skivbolag uppger att den nätbaserade tjänsten även ekonomiskt är viktigare än skivbutiker och näthandel.

Fler än två miljoner svenskar använder i dag den nätbaserade musiktjänsten Spotify. Står man ut med reklam kostar det ingenting, men allt fler väljer att betala för att slippa avbrott i låtarna och få tillgång till ett större musikutbud.

Länge har det hetat att Spotify är bra för lyssnare, men mindre lyckat för låtskrivare och artister. Enligt Sveriges största skivbolag är det på väg att förändras. När TT Spektra ringer till de fyra skivjättarna ger de en samstämmig bild av Spotifys växande betydelse.

Paul Stuart på EMI säger visserligen att förra årets storsäljare var den senaste Beatles-boxen, men att Spotifys betydelse för skivbolaget ökar fort. Bolagen Sony och Universal får i dag större intäkter från Spotify än någon annan enskild återförsäljare i butik eller näthandel.

– Spotify håller på att bli den största återförsäljaren av musik i Sverige, både fysiskt och digitalt. Spotify är på god väg att bli den största enskilda partnern vi har. Sett till de senaste månaderna är det därifrån artisterna och skivbolaget fått mest intäkter, säger Jacob Herbst, ansvarig för digital försäljning på skivbolaget Sony.

Martin Glemme har samma jobb på bolaget Universal. Han hävdar att Spotify redan drar in mer pengar än exempelvis Åhléns eller CDON.

Spotify kritiseras ofta för att artister och upphovsmän får väldigt låg ersättning per spelad låt. Musikernas branschorganisation Stim uppgav förra året att en låt som spelats en miljon gånger av rättighetshavarna 2 300 kronor att dela på.

I trots mot Stims siffror hävdar Jacob Herbst att flera av Sonys artister får bra inkomster från Spoify. Han räknar med att Spotify kommer att bli än viktigare i framtiden.

– Vi har redan i dag flera artister som får in 80 procent av sina inkomster via Spotify. En artist som drar in en halv miljon kronor kan få 200 000–300 000 från Spotify, säger han.

Stims kommunikationschef Sunsanne Bodin vill inte kommentera ersättningsnivåerna från Spotify och hänvisar till att organisationen just nu omförhandlar sitt avtal med företaget. Hon kan däremot bekräfta att intäkterna ökar.

– Eftersom tjänsten ökar i omfattning ökar också utbetalningarna till Stims rättighetshavare. Hur mycket som utbetalats är information som vi i första hand kommunicerar till våra rättighetshavare, alltså musikförlag och musikskapare, men det handlar om en åttafaldig ökning, säger hon.