Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sportlovet hett för hälsocentralen

Bara i Åre fakturerade man under 2013 mångmiljonbelopp till privatpersoner i Stockholms län som varit här på semester och behövt läkarvård. Sportlovstiden är hård för hälsocentralen.

Sportlovet innebär skidsemester för många. Till Åre kommer varje år barnfamiljer och andra som roar sig med slalomåkning på dagen och restauranger och krogliv på natten. Detta innebär också att vissa gör sig illa. I skidbacken, på en isfläck, på fyllan efter krogen eller så får man helt enkelt feber. Åre hälsocentral blir ofrånkomligen nästa hållplats för dessa olycksfåglar. Under 2013 fakturerade Jämtlands läns landsting sammanlagt över 11,7 miljoner kronor till andra län för läkarvård och sjukvårdande behandling utförd i Åre. Knappt hälften var fakturor till personer i Stockholms län, och summan uppgick till drygt 5 miljoner kronor.

– Antalet skador i skidbacken är antalsrelaterat, säger Ludde Lundström som är skyddpatrullansvarig på Skistar i Åre.

Han menar att antalet skador inte beror på trängsel, men att det finns en tydlig korrelation mellan antalet åkare i backen och antalet skador som inträffar.

– Jämfört med tidigare har vi färre skador per antal dagar nu, säger Ludde Lundström.

– Vi använder oss mer och mer särskilt material som ska minska risken för skador. Till exempel använder vi stolpar som man kan köra in i utan att göra illa sig, till skillnad från trästolpar.

Trots att många kommer till Åre för att åka skidor är det inte bara i backen som skadorna sker.

– Det kan handla om allt från skoteråkare till fallskärmshoppare och de som är ute och festar, säger Alf Lerner som är verksamhetschef på Åre hälsocentral.

– Åre är ju en levande ort, och saker händer hela tiden eftersom alla är aktiva.

Enligt Alf Lerner är var sjätte skada på 4 månader skidrelaterad. Och trots att det kostar mycket att behandla vissa skador, till exempel behandlingen av en fraktur kan uppnå 10 000 kronor, går Åre hälsocentral i princip plus minus noll.

– Det är ett nollsummespel, precis som det ska vara. Stora skador går vi minus på, men de små skadorna ger en inkomst vilket gör att det jämnar ut sig, säger Alf Lerner.

Beroende på varifrån man kommer kostar det olika mycket att få behandling på hälsocentralen. En fraktur kan kosta en person skriven i Stockholm upp till 3 500 kronor, och kommer man till exempel från Ryssland får man betala hela kostnaden som kan vara 10 000 kronor.

– I många länder finns det avtal som tar ner kostnaderna, säger Alf Lerner.

Precis som att det finns en korrelation mellan antalet skidåkare och antalet skador, finns det antagligen en liknande korrelation mellan antalet stockholmare i Åre och fakturor skickade till Stockholms län. Trots att det kostar en del pengar att ta hand om patienter från andra platser än Jämtland verkar de flesta vara positivt inställda till skidturismen.

– Ja, skidturismen är absolut viktig. Vi måste ta hand om turisterna på rätt sätt också, säger Veronica Lindh som bor i Åre och jobbar på en sportaffär.

Vilka är dina tips för att undvika skador i backen?

– Ha på hjälm och ryggskydd, och se till att välja rätt backar.

Knut Larsen kommer från Trondheim och är i Åre på semester.

– Jag åker i Duved och där är det bättre än i Åre, de åker så dåligt här, säger Knut skämtsamt.

– Man får se till att välja rätt backe, avslutar Knut Larsen.