Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sporthallens utbyggnadsplaner justeras

Utbyggnaden av Sporthallen försenas.

– Det kommer att bli en bra sporthall till slut, men det blir en viss försening, säger Carina Zetterström (c) efter tidagens beslut i kommunstyrelsen.

Kommunstyrelsen var enig i sitt beslut att stoppa den projektering som bestämdes i juni. Orsaken är att Gymnasieförbundet vill minska sina krav på nya lokaler.

Förbundet behöver inte längre ett utbildningskök utan nöjer sig med en utbyggd matsal. Orsaken är ett minskat söktryck, men också ett nytt system vad gäller utbildningar.

– Gymnasieskolorna lägger mer och mer av sina utbildningar direkt hos arbetsplatserna. Det är precis vad regeringen vill eftersom de ser positiva resultat från främst Österrike och Tyskland, som har ett form av fungerande lärlingssystem, säger Pär Jönsson (m).

– I det här fallet finns det många restauranger i Östersund som skulle kunna hjälpa till med den delen. Dessutom kan vi förstås inte bygga i onödan när det inte finns behov.

Håkan Karlsson från Gymnasieförbundet kommenterar:

– Under en process på fyra-fem år kan det hända att man måste omvärdera saker. Just nu kan vi inte motivera att investera i ett nytt kök. Därför har vi plockat bort den pusselbiten.

Karlsson är dock enbart optimist.

– Vi ser bara fördelar. Vi förbättrar situationen. Det blir en avsevärt billigare byggnad och snabbare. Jag förstår inte varför kommunen ser problem.

Hur viktigt är det med en snabb utbyggnad?

– Det är dags att vi får i gång bygget så fort det går. Vi sitter och väntar på att vi ska bli 1 850 elever och redan nu är matmiljön inte särskilt bra.

– Samtidigt är det ingen från kommunen som pratat med oss på två års tid. Vi måste få igång en dialog.

Utan restaurangkök blir det ett tomt utrymme under den nya läktaren på Sporthallen.

– Det blir 500 kvadrameter mindre och för kommunen blir det en fördyring, säger Karin Thomasson, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.

Hur kan det bli en fördyring?

– Tidigare var det två parter som skulle betala den delen, gymnasieförbundet och kommunen. Nu måste vi stå för hela den kostnaden.

Arbetet med att utforma en ny byggnadsskiss leds av den nya ledningsgruppen. Den består av Kultur- och fritidsnämnden (nio ledamöter) samt Ulf Edström och Pär Jönsson från finansutskottet.

Vid ett ledningsmöte 6 november sker en första avstämning av läget.

Hur ska då idrotten tackla det nya beskedet?

– Det är bara att gilla läget och ha tålamod, säger Karin Thomasson.

– Det kommer att bli en utbyggd och bra Sporthall. Det är vi tydliga med. Men jag beklagar att de ändrade förutsättningarna gör att det blir en viss förskjutning. Men det blir så med tanke på upphandlingstiderna, säger Carina Zetterström (c).

Jämtland Baskets ordförande Sören Westin förutsätter att det bara "blivit ett hack i tidsplanen".

– Bättre att det kommer nu i stället för om sex månader.