Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sporten med ett leende på läpparna

Hejaklacksledare är enligt lexikonet en direkt översättning av det engelska ordet cheerleading. Men enligt utövarna är själva sporten mycket mer än så.

– Cheerleading är jätteroligt, men det är trist att vissa har en felaktig bild av sporten, säger Anna Sandberg, ledare i Jamtland cheer.

Ledaren Jenny Jernström pratar i mobiltelefonen samtidigt som omklädningsrummet i Sporthallen fylls av tjejer. I kväll är det första gången som uppvisningslaget Jamtland cheer ska vara med och heja fram basketherrarna på deras hemmamatch. De yngre tjejerna får hjälp av de äldre att fixa i ordning håret. Och när tiden för matchstart kryper allt närmare börjar premiärnerverna visa sig. Lite uppvärmning och mycket peppning innan det är dags för uppvisningslaget att gå in i hallen där publiken sitter och väntar på att matchen ska starta.

– Glöm inte bort att le, även om det går fel visa det inte öppet och var glad! säger Anna Sandberg, innan det är dags att springa ut på planen.

Då och då händer det att Anna Sandberg och Jenny Jernström får höra att cheerleading är ytligt – och vissa menar att det inte ens är en sport.

– En del tror att det är något man gör vid sidan om en sport, säger Anna Sandberg.

– Ingen verkar förstå hur pass tuff cheerleading är. Det är en krävande sport där du gör många saker samtidigt. Ena stunden lyfter man tungt för att direkt efter köra en dansrutin, säger Jenny Jernström.

Jamtland cheer tränar för fullt inför sin första tävling; distriktsmästerskapet i vår. Förra helgen anlitade föreningen två cheerleading-koreografer från Luleå som hjälpte dem att sätta samman ett tävlingsprogram.

Jenny Jernström har ansvaret för bygglaget, som är ett lag som enbart inriktar sig på att bygga mänskliga pyramider, som tränar en gång i veckan. Med i bygglaget är Micke Göransson som just nu är den enda killen i föreningen.

– Jag gillar cheerleading, särskilt byggdelen för det handlar om tillit, samarbete och styrka, säger han.

Kommentarerna låter sig inte vänta när han berättar för andra killar om vilken sport han har valt att syssla med på fritiden.

– Jag driver med det själv ibland, vill de kalla mig för bög för att jag håller på med det här så får de göra det. Jag bryr mig inte.

Five, six, seven, eight räknar Anna Sandberg efter att Mikaela Hedblom, Micke Göransson, Jenny Jernström och Fatima Rödin har ställt sig runt om henne i startposition. Att bygga en mänsklig pyramid kräver en del styrka, men det mesta sitter i tekniken.

– Jag är den som ska fånga upp henne om hon faller, berättar Fatima Rödin, som står längst bak i pyramiden.

Varför är det viktigt att le när man håller på med cheerleading?

– Det utstrålar en självkänsla och taggar publiken, säger Anna.

Varför har cheerleaders ofta så lite kläder på sig?

– Vi får ofta höra kommentarer om kläderna och det är av säkerhetsskäl. Skulle vi ha bylsiga kläder på oss är det svårare att få ett bra grepp när man bygger, säger Anna.

– Men det får inte vara utmanande och kjolarna får inte vara hur korta som helst för då får du avdrag i tävlingar, säger Jenny.

Vilka egenskaper är viktiga om man vill syssla med er sport?

– Du måste tycka om att synas, du behöver inte vara jättestark och vig till en början utan det viktigaste är att du är villig att kämpa, säger Jenny.

– Och du måste vara en bra lagkamrat. Det finns inget jag i ett lag, avslutar hon.