Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tullus har knäckt koden – får fler och fler ungdomar

/
  • Anna-Karin Heijdenberg har påbörjat sitt tredje år inom skidskytte i Tullus. Precis som många andra var det sommarskolan som gjorde att hon upptäckte sporten.
  • 12-åriga Anna-Karin Heijdenberg tränar med geväret på skjutvallen i Östersund. Skyttet är förstås den luriga grenen för ungdomar. Heijdenberg började att skjuta med stöd, men nu handlar det om rem, vilket är svårare. Vid 16 års ålder kommer den stora utmaningen; stående skytte.
  • Anna-Karin Heijdenberg får veta exakt var skjutträffarna tog av sin tränare.
  • Måndagskvällarna är vikt för ungdomsträning på VM-stadion. Tullus har en stor grupp som tränar regelbundet. Vid veckans pass var det en blandning av åkare från cirka tio år och upp till juniorer.
  • Jan Forsgren har i flera år jobbat aktivt med ungdomar i Tullus. Sommarträningen är dock lite speciell. Då behöver inte de yngsta dyka upp.

Flera stora sporter minskar bland ungdomar, men inte hos Tullus.

– Det gäller att jobba aktivt med rekrytering och vi ser att det bär frukt, menar Jan Forsgren.

Annons

Forsgren är flerårig ledare för Aspåsklubben och en av de drivande i växtprocessen.

Han berättar om år 2004 då Tullus bestämde sig för en nystart. Sedan dess har klubben en positiv kurva. Både vad gäller bredd och topp.

Just nu finns fem träningsgrupper igång på närmare 50 åkare.

• Många idrotter tappar utövare, men ni går mot trenden?

– Absolut. Vi kan inte ta emot alla som vill komma. På måndagkvällarna kan det vara mellan 40 och 50 åkare fördelat på fem grupper. Det finns inte tillräckligt många skjutbanor och därför måste vi ha en väntelista, säger Jan.

Framgångsmodellen för Tullus är att jobba aktivt med rekrytering och framförallt genom sommarskolan. Dessa riktar sig till unga nybörjare, de som vill prova på skidskytte och som behöver lära sig grunderna.

– Vi har rekryterat många genom sommarskolan. Vi har också åkare från skilda ställen. De åker från Järpen, Stugun, Svenstavik och Singsjön.

Ett annat ben i framgångsformeln är att jobba mot föräldrarna. Tullus tror på att inkludera dessa i verksamheten.

– Alla våra ledare här i dag, säger Jan och pekar ut mot skjuvallen, är också föräldrar. Vi är duktiga på att ta hand om föräldrarna och ställa krav.

Det finns flera pluseffekter om föräldrarnavill ta en ledarroll.

– Om de genomgår en dagsutbildning kan de hänga med och prata med sina barn på ett annat sätt.

Under de senaste två åren har Tullus haft totalt sju sommargrupper om max tio barn/ungdomar i varje grupp. Från dessa grupper har så pass många som 30 ynglingar gått vidare i aktiv träning.

– Det är lättare att komma igång på sommaren. Då är det ljust och varmt när man ska börja skjutträna. Vi har tidigare haft träningsstarter på höstarna, men det är inte samma sak eftersom det är mörkt och kallt.

Den stora ökningen av åkare har skett under de senaste två åren. När vi gästar skidskyttestadion är det flera i träningsgruppen som börjat genom sommarskolan.

En av de åkare som gått vida sommarskolan är Anna-Karin Heijdenberg, 12 år. Hon kommer från Singsjön, tre mil utanför Östersund, och åker in vid varje träningstillfälle.

– Mamma och pappa såg i tidningen att det skulle bli en sommarskola så de anmälde mig 2011, berättar Anna-Karin.

Trots att hon höll på med skidor var det skidskytte som lockade mest.

– Skidskytte verkade kul. Det var inte bara skidor utan annorlunda. Jag ville bli skidskytte, säger hon och berättar om när hon och kompisar tävlade mot varandra i skidspåren och avslutade loppen med att skjuta prick med stavarna.

– När vi åkte skidor var jag alltid Magdalena Neuner, säger Anna-Karin och ler med hela ansiktet.

• Hur går det att tävla?

– Jättebra! I fjol blev jag uttagen i ett länslag till Sundsvall. Vårt lag vann, berättar Anna-Karin.

Årets sommarskola är dock inställd. Den planerade stadionombyggnaden försvårar verksamheten.

Nästa år blir det sommarskola igen. Tullus vilar inte på några lagrar.

– Det går inte att slå sig till ro. Att stå till är det samma som tillbakagång, säger Jan Forsgren, med militärisk skärpa i rösten.

Mer läsning

Annons