Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kränkningar på idrottsplanen är vardag för 14-årige Edwin

/

Efter matchen hånades 14-årige Edwin Hedberg på grund av sin hudfärg.
– Det här var inte första gången som jag blev kallad för jävla neger, berättar Edwin.

Annons

Edwin Hedberg är en av Östersund IK:s allra mest lovande spelare. Trots att han bara är 14 år så spelar han med spelare som är tre år äldre.

Edwin, som var 1 år när han blev adopterad från Colombia, behandlas inte som alla andra. Det har hänt att han har kallats både svartskalle och neger.

– Framför allt så brukar jag bli kallad för neger. Ofta händer det på planen under matchen utan att någon annan hör det. Jag antar att det är ett sätt att psyka mig. Jag försöker stå upp när de säger så men inte spåra ur.

Så du måste acceptera att bli kallad för sådana här saker om du ska spela ishockey?

– Ja, jag tror det här alltid kommer att finnas kvar. Tyvärr är det nog så. Jag försöker markera att jag inte accepterar det, men jag får höra det ändå.

Första gången han fick känna på rasismen inom ishockeyn var för fyra år sedan. Han var då på cup i Stockholm med sitt Östersunds IK. Någon skrek jävla neger åt honom och då brast det för Edwin.

Han släppte handskar och klubba och satte sig i avbytarbåset och grät.

Numera gråter han aldrig även om han ofta blir ledsen när det händer. I stället reagerar han med ilska och ibland händer det att han åker på matchstraff för att ha gett sig på den som hånat honom.

I söndags kväll var det återigen dags för ett påhopp efter att ÖIK mött Sundsvall i B-juniorserien.

Men den här gången var det inte bara Edwin som hörde det. På väg ut till omklädningsrummet skrek en av Sundsvallsspelare:

– Håll käften din jävla neger.

Mellan Sundsvallsspelaren och Edwin stod Brunflos 11-åriga ishockeykillar som förberedde sig för sin träning.

– Det var dumt att småkillar ska behöva höra sånt. Sundsvallsspelaren var nog sur för att de hade förlorat sin första match mot seriens yngsta lag, säger Edwin.

Feststämningen efter den härliga segern uteblev för både spelare föräldrar och ledare efter påhoppet.

Domarkontrollanten Stefan Ellingsson hörde vad som skreks och skrev direkt en rapport till disciplinnämnden för Medelpads ishockeyförbund.

– Jag tvekade aldrig när jag hörde vad som skreks. Det är första gången som jag skriver en rapport som handlar om att någon skrikit rasistiska tillmälen. Därför är det omöjligt för mig att gissa vad det kan bli för straff, säger Ellingsson.

Utsattes för rasism under KHL-match

Gick från syndabock till matchhjälte

Mer läsning

Annons