Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bröderna Fredriksson aktuella för landslaget

/
  • Thobias och Mathias Fredriksson. Två aktuella som nya tränare i svenska längdlandslaget. – Det har inte varit något detaljerat erbjudande. Men jag måste erkänna att suget efter Sporten växer mer och mer för varje dag, säger Thobias Fredriksson.

Det råder turbulens på tränarsidan i det svenska längdlandslaget. Senaste avhoppet är Arild Monsen som blir sprinttränare i det norska landslaget.

– Det ska vi bara vara glada för och jag är förvånad över att han stannat så länge som fyra år, säger en frispråkig Mathias Fredriksson.

Annons

Svenska längdlandslaget jagar fyra, kanske fem nya tränare inför nästa säsong när OS i Sotji står för dörren.

– Det är ingen jättelätt situation. Men vi har börjat lägga någon form av organisationspussel där vi sakta börjar få bitar på plats. Ambitionen är att vi ska ha någon form av organisation klar den här månaden, sa purfärske förbundskaptenen Rikard Grip i ett pressmeddelande i början av veckan.

I det pusslet finns bröderna Mathias och Thobias Fredriksson med.

– Jag har inte fått någon konkret förfrågan och det går många rykten just nu. Men visst har jag pratat med Rickard, säger Mathias Fredriksson till Sporten.

• Men skulle du vara intresserad om du fick frågan?

– Jag gillar verkligen skidåkningen så visst skulle det var intressant med någon typ av roll. Men mycket hänger på min sociala situation med familj och barn just nu och i så fall vill jag inte att det ska bli en heltidssyssla under vintern, fortsätter Mathias.

Enligt vad Sporten erfar så har man från landslagshåll upprepade gånger under vintern ställt frågan till Thobias Fredriksson.

– Det har inte varit något detaljerat erbjudande. Jag träffade Rickard under helgen som var i Åre, men då framkom det inget nytt, säger Thobias.

– Jag vet ju inte alls hur han har tänkt sig upplägget och för min del så hänger det också på hur det ser ut. Men jag måste erkänna att suget efter sporten växer mer och mer för varje dag.

Liksom broder Mathias tror inte Thobias att det ska vara några problem att sy ihop ett väl fungerande team trots att tiden fram till OS i Sotji måste betraktas som knapp.

– I stort sett alla åkare har egna tränare på hemmaplan. Och även om veckorna under OS är jätteviktiga så är det i huvudsak reseledare och bra fixare som behövs, menar Thobias.

Att huvudena har rullat flitigt under de senaste åren ser Mathias ändå som lite olyckligt.

– Men jag är övertygad om att Grip kommer att växa in i rollen på ett utmärkt sätt. Det viktiga är att de etablerade stjärnorna i landslaget får vara delaktiga och tycka till om vilka som ska kliva in. Jag tycker att det är helt självklart att de som levererar ska få vara med och bestämma hur ledningen ska se ut så att man får personer som de litar och tror på.

Mer läsning

Annons