Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spontanitet som sticker ut

/
  • Hannes Fredrikson-Franck och Sabina Wärme är duon Trumvärk & Slagord. I lördags spelade de i Krokom och på torsdag blir det spelning i Stortorgets glashus. Snart kommer deras första skiva. Foto: Mattias Pettersson

Trumvärk & Slagord är den experimentella duon som på blott ett år blivit ett välkänt band i länet. Med sång, slagverk, piano och andra instrument skapar de ny och spännande improvisationsmusik på ett sätt som sticker ut och gör intryck.

Annons

– Vi har nog hittat hem i den här musiken, säger Hannes Fredrikson-Franck, slagverkare i bandet.

Han och Sabina Wärme är de två 20-åringarna som tillsammans skapat Trumvärk & Slagord. Det hela började med att tre tjejer sjöng stämsång till Hannes komp på en konsert. Därefter blev två av dem ett band som utvecklats till vad de är nu – en duo utan gränser med musik baserad på känsla.

– Det går inte riktigt att sätta en genre på det. Måste man säga något är det väl experimentellt, men jag vet inte, det är väl ett ganska brett uttryck, säger Hannes.

Sabina instämmer och lägger till att de låtit musiken bli som den blir och trivs med det. Som liveakt beskriver de sig som en föreställning som aldrig blir likadan som tidigare. De får ofta positiva kommentarer från publiken, med ord som att det inte alls lät likadant som förra gången. Låtarna har de att utgå ifrån men därifrån är det mesta improviserat och byggt av känslor och infall. En förutsättning är då förstås att lyssna in varandra och känna av var musiken bär, men det verkar inte vara något problem.

– Jag står för melodierna och behöver inte anpassa mig efter någon tonart så det förenklar ju det hela, skrattar Sabina.

– Jag är mycket i min egen värld när jag spelar, men det roliga är ju att inte veta exakt hur det ska låta innan, säger Hannes, som tidigare sysslat mest med jazz.

Att bara vara två har sina fördelar bakom scenen också. Det är soft menar de, man når en ny nivå av vänskap och känner varandra helt och hållet både som musiker och person. Så här långt har de också hunnit med rätt mycket tillsammans och får ofta förfrågningar om spelningar. Förra året såg en tjej från Riksteatern deras spelning på Musik Direkt och bjöd med dem till Arvikafestivalen. Överlag verkar just konceptet nytänkande som upplagt för att lyckas.

– Folk verkar gilla just att vi sticker ut ganska mycket från vanlig musik, det är roligt, säger de.

Nu satsar de framåt och har snart en elva spår lång skiva i handen. Den ska främst användas i PR-syfte men kommer också finnas till försäljning. Releasespelning äger rum på Färgfabriken i april och de hoppas kunna utnyttja utställningshallen på ett häftigt sätt. Det märks med andra ord att de här är två personer som gärna testar nya saker hela tiden. Live stannar det aldrig av, musiken flyter på till en helhet som faktiskt är svår att inte gilla. För musik är ju som bäst när den lever på riktigt, både vild och lugn, intensiv eller tillbakadragen med uttrycksfull sång, starka melodier och rytmer. Det är coolt, snyggt och äkta. Det är Trumvärk & Slagord.

Mer läsning

Annons