Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spontandans när Bära båten spelar ping-pong med King-kong

En jorden-runt-resa med poesi, musikalitet och spontandans. I helgen avslutar trion Bära båten från Hammerdal och Frösön sin tvåveckorsturné med purfärska uppsättningen "När King-Kong spelar Ping-Pong" med spelningar i Svenstavik, Hackås, Rätan och Myrviken.

De kallar sig för Bära båten när de spelar för barn och Carry the boat när de spelar för vuxna. Trion består av syskonen Per Hjalmarsson och Sara af Klintberg och Saras man Olle af Klintberg. Syskonen kommer från Ede, Hammerdal, därav namnet:

– Ett Ede är ett ställe där man bär båten, säger Olle af Klintberg.

Han och Sara träffades på Birka för 17 år sedan och bor nu i Hammerdal där Sara jobbar som musiklärare och sångpedagog. Per bor nu på Frösön och jobbar också som lärare, men i idrott och matte. Olle är snart färdig psykolog men går också i sin pappas fotspår, clownen Manne af Klintberg – välbekant från tv för samtliga som växte upp på 70- och 80-talet med tv i hemmet.

Den föreställning de nu i två veckors tid turnerat runt med i länets skolor är på flera sätt en familjehistoria. ”När King-Kong spelar Ping-Pong” är en samling dikter för barn skrivna av Olles farbror etnologen Bengt af Klintberg, med illustrationer av Olles faster, formgivaren Gunila Axén. Boken kom ut första gången 1988 och i nyutgåva 1996. Nu finns den med på scenen i storformat. Planen är att den ska komma ut till sommaren på nytt, nu med en skiva där de tonsatta dikterna som föreställningen består av är samlade.

– Det var när vi bodde i Arvika och jag pluggade till musiklärare som jag och Olle läste boken för vår son Hjalmar. Vi tyckte att det var väldigt musikaliska texter och sa att det här borde vi göra något av.

Det tog ett tag, men nu har idén blivit verklighet.

Norra skolans elever kommer klass efter klass in i Exercishallen norr där förmiddagens föreställning äger rum. Trion byter om till scenkläder: Per i safariutstyrsel, Sara i flygarmössa och Olle i sjömanskostym. Dikterna är egentligen fristående men de har valt att knyta samman dem i en jorden-runt-resa.

– Vi gör det som en resa runt jorden, musiken är hämtad från olika delar av världen, säger Per.

– Grundtanken med musiken är att vi har varje låt i olika genrer; tango, blues, bossa, folkmusik, vaggvisa och rock, säger Sara.

Boken i storformat dominerar scenbilden men en världskarta finns också med.

– Där är Syrien, säger en liten kille på fjärde raden och pekar.

Senare brister samma kille ut i ett "Hola amigos!" till en eldig tango.

På scenen vecklar en löst sammanhållen historia med en rad fiktiva figurer som Axel Öman, King-Kong och greve Dracula med sina borttappade tänder passerar revy:

"Fullmånens blåvita strålar,

lyser på väggar och golv

Alla i staden har somnat

när domkyrkoklockan slår tolv."

Föreställningen kännetecknas av ett gediget sväng, poesi och musikalitet. Publikkontakten är viktig för trion som plockar upp frågor från publiken och gör utflykter ut i stolsraderna med ett svängande UFO, manar till allsång och dansrörelser. När slutnumret kommer lättar elever från stolarna och rockar loss i spontandans.

Turnén avslutas med fyra offentliga spelningar nu i helgen på biblioteken i Svenstavik och Rätan på lördag och i Hackås och Myrviken på söndag.