Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spjuttalangen tackar nej till junior-VM

Simon Litzell, 17 kastade över kvalgränsen och blev erbjuden en plats i truppen till JVM för 19-åringar men valde att tacka nej.
– Vi känner att vi behöver ett år till, säger pappa och tränare Christer Litzell.

Simon Litzell gjorde en stark insats i tävlingsdebuten med seniorspjut (800 gram) under lag-SM i Borås. Tre av hans kast var över den svenska kvalgränsen till junior-VM som avgörs i sommar. Som bäst kastade han 69,63.

– Det var jätteroligt att han klarade över kvalgränsen även om jag inte var särskilt förvånad. Det var också fruktansvärd motvind, annars hade han nog varit över 70 meter, säger Christer Litzell.

Resultaten gjorde att Simon erbjöds en plats i JVM-truppen och chans att mäta krafterna mot två år äldre kastare, men något junior-VM i USA blir det inte.

– Vi fick förfrågan men tackade nej, säger Christer Litzell och utvecklar:

– Vi hade lagt upp träningen och säsongen för att han skulle kasta i ungdoms-OS. Men så ställde förbundet in det. Nu erbjuder de oss JVM, men det har inte ingått i vår plan. Vi skulle ha behövt vetat om det redan i vintras, säger Christer som belyser den ökade skaderisken med att ge sig in i en så stor tävling och kasta med ett tyngre spjut.

– Man måste verkligen ha fysiken, och vi känner nog att han kanske behöver ett år till på sig.

Fler tävlingar med 800-gramsspjutet bör det ändå bli för Simon, då man siktar på deltagande i bland annat senior-SM i augusti.