Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spisrosorna på Knutpunkten

Det ska vara varmt i ett kök, spisrosorna ska blomma och blandar man rätt ingredienser kan det bli lyxmiddag i all sin enkelhet.

Kvällens anrättning: Vegetarisk lasagne.

Folke Sörlin har varit med förr. Han har gått på matlagningskursen på Knutpunkten i Östersund sju gånger och känner sig rätt hemma i köket numera.

– Vi har sagt att vi måste lära fler att laga mat. Det är onödigt att köpa färdiga portioner och dessutom är det inte lika gott.

Det är Anna Eriksson och inhoppande logopeden Lena Öhman som håller i kursen och deltagarlistan är precis så lagom som det kan bli utan att det blir trängsel kring bord och bänkar. Där är Svenne Persson som drar skämt om att han inte har fått någon medicin, Lena Hallström som är glad precis hela tiden, Eva Larsson som inte grinar när hon skär lök, Nurana Kafanova som gillar katter, Lars Milde som gillar ost och Mika Hautamäki som helst inte vill äta ost.

– Min mamma var kokerska hon, säger Eva Larsson när hon med precision skär i den gula löken.

Folke Sörlin har gjort allt det här förr men hjälper till vid spisen där Mika Hautamäki kokar upp spenaten.

– Spenat äter man ju inte så ofta, konstaterar han.

Och det blir varmt i köket. Så varmt att Mika spontant går ut i det angränsande rummet och med handkraft försöker vifta in lite kyligare luft i lokalen.

Nurana Kafanova skivar upp tomaterna till salladen och påpekar att Svenne Persson skär alldeles för stora gurkbitar. Svenne håller inte med.

– Jag har ätit sallad hela dagen, säger Folke Sörlin som har sina egna synpunkter kring mat.

– Keso kan man ha till all mat. Och det går att äta hallonsylt till blodpudding. Det smakar nästan som lingonsylt.

Lena Hallström ser till att lasagneplattorna hamnar rätt i lasagneformen och så skjutsar kurledaren Lena Öhman in hela härligheten i ugnen medan Mika Hautamäki håller koll på tiden.

– Kvart i ska det vara klart.

Vid det här laget har Folke Sörlin redan dukat bordet och alla hugger in på salladen.

Nurana berättar att hon fyller år den 20 november och nog vill ha pepparkakor till fikabordet. Samtidigt diskuteras det nära förestående evenemanget Jamtlinatt med sagor och mystik i skum belysning eller i sämsta fall becksvart mörker.

– Jag är mörkrädd, erkänner Folke som tycker att Jamtli borde satsa på Jamtlidag i stället.

Maten då? Lasagnen är rykande färsk och Lena Öhman är lite orolig över att anrättningen kan ha varit inne i ugnen för kort stund.

– Det är gott, men varmt, säger Mika.

Några tar en extra portion, vilket ändå måste vara ett tyst tecken på att Knutpunktens matlagningsteam ännu en gång har lyckats med en enkel, men lyxigt god middag för alla.