Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spindelgrävare fixar markberedning

Semab i Sveg håller på att testa en ny maskin i skogen. Spindeln kallas den och är egentligen en grävmaskin som kan klättra.

Annons

I oländig terräng kan skogsbruket stöta på hinder. Att markbereda steniga och ojämna hyggen för plantering har tidigare varit ett gissel men nu kan en bra lösning ha hittats.

– Vi har kört av många band på de grävskopor vi använt tidigare under liknande uppdrag. Spindeln är mycket smidigare och dessutom skonsammare för såväl natur som förare, säger Sune Larsson, Semab.

Att plöja upp fåror är en omöjlighet när terrängen är svår och lösningen hittills har varit att köra en vanlig grävmaskin för att komma åt att göra planteringsytor.

– Med bandgrävaren har vi fått flytta stenar och det har blivit tydliga spår i marken. Med spindeln syns det knappt att vi kört över hygget, säger Sune Larsson som även ser det som tänkbart att montera på ett skördaraggregat i stället för skopan.

Stora Ensos driftsledare Ingemar Mäkitalo är mycket imponerad av grävarspindelns mobilitet.

– Jag tycker absolut att det här ser ut som en framtida lösning. Det är roligt att maskinen testas här i Härjedalen först, kommenterade Mäkitalo.

Idén fick Mats och Sune Larsson på Semab då de såg grävaren på ett internetklipp. Den tillverkas och används nere i Schweiz och Österrike och framför allt är det vid alpina anläggningar som den är brukbar.

– Det är smidigt att kunna höja ena sidan och sänka den andra. Då får man sitta med hytten plant även om det är kraftig lutning, berättar Mats Larsson.

Den spindelgrävare som körs är den första som används inom skogsbruket.

– Företaget som tar in maskinerna till Sverige finns i Falun. Där har de en som de använder bland annat vid arbeten i underbacken till hoppbacken. Vi hyr grävaren nu men ska räkna på om det kan vara lönsamt att köpa in en, säger Mats Larsson.

Spindelgrävaren kan givetvis användas även i gynnsammare terräng.

– En annan fördel den har är att den är väldigt smidig att frakta. Den går att köra upp på ett vanligt lastbilsflak utan några problem, säger Sune Larsson.

Efter markberedningen på det steniga hygget i Fågelsjö var Ingemar Mäkitalo mycket nöjd.

– Bandgrävare gör mycket mer åverkan och vi har hårda miljökrav så jag tror absolut att den här maskinen har en framtid inom skogsnäringen, säger Mäkitalo.