Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SPF Vattudalen

Över 90 medlemmar och däribland tre nya kom till septembermötet. Glad som vanligt hälsade Nils-Olof "Sola" Mårtensson alla välkomna och meddelade att medlemsantalet ökat med 12 procent sedan årsskiftet och som nu är cirka 230.

Sedan lämnade han över ordet till mötets första gäst nämligen Björn Ramström från Jämtlands senioruthyrning. Tidigare under yrkeslivet var han officer och jobbade bland annat i Umeå och Arvidsjaur, men när han blev pensionär ville han ha något att göra, så han kontaktade då Senioruthyrningen i Östersund och blev områdesansvarig för företaget i Strömsund, som startades i maj. Företaget har för närvarande kontrakt med 17 ålderspensionärer med yrkeskunskap, som utför olika arbeten. Uppdragen är av varjehanda slag från städning till större reparationer. Uppdragstagaren kommer själv överens med den som ska ha arbetet utfört. "Hyr en pensionär" kostar cirka 235 kronor/timme när det är ROT-uppdrag och cirka 200 kronor/timme för RUT-uppdrag. Senioruthyrningen erbjuder tjänster även till företag och arbetstagarna är försäkrade genom företaget. Han efterlyste flera pensionärer som kan ta på sig jobb.

Efter detta föredrag var det dags för fikat, kaffe med goda smörgåsar.

Mötets nästa gäst var Göran Bergström, polis i Strömsund. Han ville först få reda på hur det stod till med trafikkunskaperna bland de närvarande. Därför hade han med sig några frågor som vi skulle svaras på och vinster var reflexer. Alla reflexerna tog slut, så kunskapen var nog ganska god bland pensionärerna.

Hans huvudsakliga uppgift var att berätta och visa bilder från sina uppdrag i Kambodja, där han har varit två gånger och arbetat för FN-domstolen, först som chef för Arrestteam och sedan som säkerhetschef. Befolkningen i Kambodja har lidit svårt efter de gångna krigen som varit i landet. Bara under åren 1975-78 dödades 1,7 miljoner människor under röda khmerernas terrorvälde och som leddes av Pol Pot. Det tog bara tre dagar för dem att tömma huvudstaden Phnom Penh och under Vietnamkriget släppte USA åtskilliga ton bomber efter Ho Chi Minh-vägen, så stora delar av Kambodja är i dag minerat. Kambodja är officiellt en demokrati, men 2 procent äger allting i landet och de övriga är väldigt fattiga. Rättsväsendet fungerar inte alls.

Ett gripande föredrag med många tänkvärda bilder förevisade av Göran. Han menade att vi ska vara glada och tacksamma att vi bor i ett land som Sverige.

Sist på mötet informerade Sola om kommande möten under hösten och om att sex studiecirklar har startats eller är på gång att starta. Ulla Erixon informerade om en sparesa till Pärnu i Estland, som kommer att ordnas i maj 2014 om det finns nog många intresserade.

Inga-Brith Nilsson