Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SPF Vattudalen

Tillströmningen var stor när SPF-Vattudalen hade sitt möte i februari. Drygt 90 personer hade infunnit sig.

Mötet började med att informatör Tomas Lestrade från Pensionsmyndigheten informerade om bostadstillägg för pensionärer. År 2010 övertog Pensionsmyndigheten hanteringen av bostadstillägg från Försäkringskassan. Det finns cirka 55 000 pensionärer i Sverige som har möjlighet att få tillägget, men inte har sökt enligt Tomas Lestrade. Nu försöker myndigheten nå dessa. Ett problem tyckte han var, att fortfarande är det många som skäms för att söka, men det är en rättighet ansåg han. Ganska krångligt har det varit förut att ansöka om tillägg, men den 1 november 2012 ändrades reglerna, så efter det blev det lättare. Tilläggets storlek beror på hur mycket man betalar för sin bostad och hur stora inkomster man har. Som allra mest kan man få ersättning för 93 procent av bostadskostnaderna, upp till 5000 kr i månaden. Bostadstillägget är skattefritt.

Efter denna information var det dags för kaffe med semla och lite prat.

Efter kaffepausen blev det underhållning av Linda Rattfelt, från Kälarne, som fick Dan Andersson stipendiet 2013. Med stor inlevelse i både sång och berättande fick mötets deltagare följa Dan Anderssons liv från barndomen i Skattlösberg fram till det sorgliga slutet i hans liv på ett hotell i Stockholm, där han dog 1920. Den mest önskade dikten, som Linda får sjunga när hon är ute och uppträder, är Tiggaren från Luossavara, tonsatt av Gunde Johansson, och som inleder verket Svarta ballader. Den finns även i 30 olika tonsättningar. Hon framförde även bland annat Gunnar vandrare och Jag väntar och avslutade med Höstmelodi. Ett mycket trevligt program med en god berättare och med en underbar röst. Inte underligt att hon fick stipendiet.

Innan ordförande Nils-Olof Mårtensson avslutade mötet berättade han att det kommer att bli en fisketävling den 7 april i Lillallvattnet och nästa månadsmöte blir den 25 mars med konsumentfrågor och underhållning av Stefan Lundin och Linedanceuppvisning.

Den 27 februari var ett 30-tal SPF-medlemmar inbjudna till biblioteket i Strömsund. Den som inbjöd var bibliotekschefen Britt-Inger Roos Näslund. Hon gav en grundlig information om verksamheten, till exempel att det finns fem bibliotek i kommunen och en bokbil och cirka 4000 aktiva låntagare. Alla bibliotek har öppet både dag- och kvällstid. Hennes motiv för inbjudan var att tala om att biblioteket kan nyttjas på många sätt, med olika aktiviteter förutom boklån. Deltagarna blev även bjudna på gott hembakat fikabröd och kaffe. Ett mycket gott initiativ kunde konstateras av alla.

Inga-Brith Nilsson