Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SPF Västra Storsjöbygden

Vi var 64 deltagare, varav några ickemedlemmar som hade hörsammat kallelsen att få lyssna till Toivo.

Månadsmötet i oktober hade vi på Kvitsle bygdegård i Mattmar där temat var Minnen från min släkt i Ingermanland, en föreläsning av Toivo Comén.

Vi var 64 deltagare, varav några ickemedlemmar. som hade hörsammat kallelsen att få lyssna till Toivo. Först fick vi fick information om rekryteringsläget, möjligheter att köpa pins, anmäla intresse till bowling och bridge och en påminnelse om att använda reflexer i trafiken i den allt mörkare hösten. En reflexväst lottades ut. Den kommer nog att brukas mycket!

Gerd Eriksson, Britt Östlund, Gunborg och Bertil Nilsson samt Karin Nilsson hade dukat upp för och lagat en mycket god lunch med hemrökt lax och tillbehör. De avtackades för sin goda mat och fina dukning.

Toivos föreläsning lämnade ingen oberörd. Hans förfäder kommer från Ingermanland, ett historiskt område längst inne i Finska viken mellan Ladoga och Estland. Där finns bland annat Narva och St Petersburg (tidigare Leningrad). Söder om St Petersburg bodde och verkade en koloni finländare, de var mest jordbrukare med småbruk.  De drabbades oförskyllt av överhetens förföljelse.

Toivos far och mor och deras syskon kom att splittras på grund av myndigheternas beslut. Efter revolutionen 1917 sändes flera av dem till Sibirien av olika orsaker. Under andra världskriget belägrade tyskarna Leningrad under 900 dagar hösten 1941 till vintern 1944, men de kunde inte inta staden. Byn, där Toivos släkt bodde, kom att ligga inom krigszonen. När Sovjet återtog området hade Toivos familj flytt till ett flyktingläger i Estland.  

Att tala finska, ha fel religion och ha varit inom tyskt herravälde en tid var skäl nog att lämna hemmet och sovjetledningens misstankar. De erbjöds senare att flytta från Estland och tillbaka till hembyn. Familjen flyttade inte utan flydde till Finland. Sovjet satte senare krav på Finland att folkgruppen skulle flyttas åter därifrån till sin hemtrakt i Sovjet. Toivos familj valde att fly till Sverige. De som flyttade åter till Ingermanland fick direkt förflyttning till Sibirien. Efter en tid i svenska läger kom familjen att bosätta sig i Sverige och bli svenska medborgare.

Toivo berättade mycket gripande om sin nära släkts ofattbara vedermödor under de senaste 100 åren.

Janne Högdin