Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SPF Utrikes, Hammerdal

SPF Utrikes, Hammerdal hade surströmmingskalas den 31 augusti med ett stort antal glada deltagare.

Det hela gick i musikens tecken eftersom både Pelle Stjärnström och Anna förstärkte de egna musikanterna Helge och KarlErik. Stämningen går upp flera grader med musik och humor, viktiga ingredienser för ökat välmående. Håxåsgruppen som svarade för surströmmingen med tillbehör hade också ordnat ett fantastiskt vinstbord, det mesta ätbart, och lotterna gick åt snabbt. 

I början av augusti ordnade föreningens resekommitté en endagsutfärd till Vilhelmina. En resa som alla var mycket nöjda med, för många en verkligt positiv överraskning. Det började med kaffe vid framkomsten och därefter blev resenärerna guidade i kyrkstaden där människor förr i tiden övernattade vid besök i tätorten. Trots att en brand hade ödelagt stora delar av den fanns många byggnader kvar och används numera av turister. Affären med sameslöjd var innehållsrik det mesta tillverkat på orten. 

Efter besök i kyrkan gick färden vidare till dagens höjdpunkt. Paret Doris och Svenåke Risfjälls anläggning, ett par mil från Vilhelmina som de har byggt själva. Samtidigt som det är deras hem tar de emot matgäster. En otrolig anläggning som ligger vid Malgomajsjön bestående av stora timmerbyggnader som är flyttade till platsen. Där blev det både lunch, underhållning och information om sameslöjd. Alla fick en hel del nya kunskaper om tillverkningen.

Maten var fantastisk, råvarorna var i stort sett endast ortens råvaror. Vad fjället ger av ätbar växtlighet och dess invånare renen. Allt var komponerat till en ytterst smaklig och modern lunch. Dagens avslutning var en halvtimmes jojk av Doris, underbart.