Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SPF-resa

En tidig fredagsmorgon i mars intog 57 SPF:are från Frösön, Rödön, Hammerdal, Östersund och Brunflo sina sittplatser i en bekväm långfärdsbuss, med de skickliga chaufförerna Lars och Lennart och reseledaren Eva som besättning.

Annons

Det var SPF Frösöns reseansvarige Ola Ångman som initierat och planerat denna resa.

En lång dags resa mot slutmålet Prag rullade iväg genom Sverige. Första etappen hade som mål Trelleborg, där man äntrade färjan till Rostocke. Resan fortsatt genom ett tidigt vårlandskap i Tyskland, med inslag av snö på högre höjder i naturen, ner till Prag, som nåddes på eftermiddagen.

Söndag morgon tidig revelj, för att hinna med att se så mycket som möjligt av denna vackra, gamla och välbevarade stad. Denna dag var guiden en svensktalande, mycket duktig ung man både ifrån bussen och per fot. Middagen avnjöts på en båttur på floden Maldau, där man slussades, med lite äventyrliga upplevelser.

Att vara i Tjeckien, utan att få kunskap om öltillverkning och smakprova den mustiga drycken, var för många otänkbart. Deltagarna fick på plats följa öltillverkningen i Prags största och Tjeckiens näst störst bryggeri, Staropramen. Det införskaffades en och annan flaska för hemtransport. Tid fanns för dem som önskade att strosa och upptäcka ännu mer av staden, med sitt kulturrika liv. Sista kvällen i Prag fick resenärerna uppleva en genuin folkloreafton på ett gammalt gästgiveri med typisk tjeckisk mat. Dagen därefter åter en tidig morgon för avfärd mot Jämtland via Dresden.

Detta var en resa att lägga till sina minnen: tidig vår i Prag, ingen förlorade något materiellt, men gruppen förlorade en deltagare under sightseeingen på Borgen, men som återhittades välbehållen.

Denna resa krävde verkligen pigga pensionärer som skulle klara av tidiga morgnar, fysiska aktiviteter, snabba matuppehåll, kluriga frågor i frågelekar, flexibla lösningar, när så nöden krävde, samt ett gott humör. Det hade alla. Deltagarna lärde sig mycket om Prag, men även vilka arbetsvillkor som chaufförerna har att rätta sig efter och därmed även resenärerna

Det var en härlig och rolig upplevelse där man också fick lära känna nya människor.