Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SPF Östjämtland

Annons
SPF Östjämtland har haft månadsmöte i församlingshemmet i Västanede. Ordförande Gunilla Borg hälsade välkommen och nämnde att hon vid infarten till Västanede uppmärksammat en stor skylt: "Västanede, Byn med Vyn, utsedd till årets by 2008 inom Bräcke kommun".
Sven Jonsson föredrog ett sammandrag av jubileumsprogrammet, i stort sett som ordföranden i Västanede byförening, Susanne Karling, läkare i Kälarne, skrev i Kälarnenytt i augusti 2008. Västanede byförening tillkom för cirka 20 år sedan och har i dag cirka 110 hushåll som medlemmar. Man var redan då överens om att en av dess uppgifter skulle vara att värna om sammanhållningen i byn. Med den målsättningen var man eniga om att fira 675-årsjubileet under innevarande år. Västanede byförening/nöjeskommittén har under nära ett år jobbat för att fira Västanede 675 år. Långt före midsommar 2008 var det full aktivitet i Västanede inför jubileet, som man skulle fira i samband med midsommar. Runa Westman skrev Krönikespelet: "Fred och fejd i Westan Eid" en historia från sex istider till nutid. Tanken med spelet har varit att visa bygdens stolthet över sin hembygd, dess historia och invånare.
Midsommarafton firades med klädning av stången, sång och dans till musik av Tjytjala Hot Five. Kamsen gick åt som smör i solsken, liksom lotterna till det fina hemslöjdslotteriet. På övervåningen till skolan kunde man se den fantastiska fotoutställningen med Alex Fröbergs foton.
Midsommardagen inleddes med jubileumsgudstjänst i kyrkan och Hällesjö-Håsjökören sjöng. Margareta Hallenborg hade lagt ner ett digert arbete på att forska fram fakta kring gårdarna i byn och guidade själv två historievandringar. På lördagskvällen var det pajtävling. Hela 21 bidrag lämnades in! Ungefär lika många mat- som efterrättspajer. Recepten finns att läsa på Västanede hemsida www.vastanede.se.
På söndagen framfördes det ovan nämnda krönikespelet med två utsålda föreställningar. AIla medverkande gav järnet och det blev succé.
Jubileumsfirandet avslutades den 9 augusti med att byföreningen inbjöd alla medlemmar samt övriga, som på olika sätt hade bidragit, till fest på hotell Östjemten.
Efter filmen vid dagens möte informerade Vuxenskolans Annica Kanto om cirklar för SPF Östjämtland, "Samtal om hälsa", "Gammaldags mat", "Den nakna kocken", "Digitalkamera" samt "Göra färdigt". Siv Berg informerade om att SPF Östjämtland och Studieförbunder Vuxenskolan planerar en teaterresa till Stockholm och My fair lady den 20–23 februari 2009. Intresserade anmäler sig snarast. Ordförande Gunilla Borg avslutade mötet och gav en blomsterbukett till Bernt Natanaelsson, som bistått med filmvisningen.

Mer läsning

Annons