Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SPF Östjämtland

SPF Östjämtland har nyligen haft sitt medlemsmöte för maj.

Först besöktes örtagården i Öster-Övsjö, där Jan-Anders Jarebrand höll ett intressant föredrag om gårdens utveckling. Under begreppet Byn med vin och bin har man lyckats ta fram ett flertal smakfulla produkter, och även fått en god marknad för dessa. Stora kunder av nektar och rabarberglögg finns t ex hos Kungliga Danska teatern i Köpenhamn och många restauranger i Stockholm.

Efter en gemensam måltid i Kälarne och en kort shoppingrunda reste gruppen under ledning av ordförande Maj-Lis Jonsson till Håsjö gamla kyrka. Där kunde Berit Backlund sakkunnigt berätta om hur denna träkyrka invigdes 1684 på den plats, där tidigare stått en annexkyrka till Ragunda. Bland många klenoder i kyrkan finns på en vägg en av de bäst bevarade katekismustavlorna i Sverige. Det är en bokstavstavla, som har fyra kolumner med kända böner och lär ha tillkommit på 1590-talet under danske prästen Mogens Erikssons tid.

Den åttakantiga klockstapeln från 1779 är också riksbekant, och har kopierats och finns på Skansen under namnet Håsjöstapeln.