Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SPF Östersund

Den nyvalde ordföranden för SPF Östersund, Leif Westergren, kunde hälsa ett 80-tal medlemmar välkomna till föreningens månadsmöte på EFS.

Dagens gäst var hyreschefen för Östersundsbostäder, Ulf Magnusson, som gav en aktuell bild av bostadsläget för de äldre och berättade om den planerade satsningen på nya seniorbostäder, som man med ett nytt begrepp kallar Bonusboende.

Östersundsbostäder fick förra året i uppdrag att utreda behovet av seniorbostäder då antalet äldre i kommunen ökar. En handlingsplan upprättades med fyra ledord: tillgänglighet, trygghet, gemenskap och service. Bland grundkraven var att det finns hiss i fastigheten och att det går köra ända fram till porten, trapphuset med automatiskt lyse ska ligga plant utan trappsteg, inga trösklar i rummen, tittöga i dörren och lås på balkongdörren. Badrummen ska vara stora med plats för rullator, det ska finnas en uteplats och gården ska liksom parkeringsplatsen vara upplyst. Det ska även finnas en gemensamhetslokal samt rum för gästbesök med övernattning och pentry. För att få tillgång till en bonuslägenhet krävs att man fyllt 60 år samt att man inte har några hemmavarande barn.

Bland nuvarande och planerade fastigheter har man valt ut tre områden, ett i centrala Östersund med fem fastigheter, ett i Solliden och ett i Torvalla som lämpliga med totalt 60-80 lägenheter i varje enhet. Det första som blir klart är Torvalla, där totalt 60 lägenheter nu byggs i Fjällmon och 13-14 av dessa avsätts som bonusbostäder med tillträde i augusti i år. Det är ett pilotprojekt, som läggs ut på Östersundsbostäders hemsida och man ska också ordna visningar där när den första lägenheten är klar i mitten av juni. Varje område får en intresseförening, som kan sluta lokala avtal om städning, fönsterputs och handel. Hyran blir jämförlig med andra lägenheter i området och den extra kostnaden för gemensamhetsutrymmena delas av alla hyresgästerna i området.

Föreningens reseansvarige Alfons Jernekranz inbjöd till sommarens tredagarsresa den 28-30 juni till Dalarna med förläggning på Lerdalshöjden i Rättvik och besök på en rad kända platser som Dalhalla, Nittsjö keramik, dalahästarnas Nusnäs, Zornmuseet och Vasaloppsmuseet samt Carl Larssons Sundborn.

Mötet avslutades med sedvanligt fika och dragning på Annas populära lotteri, där en hemvävd matta varje gång lottas ut tillsammans med andra vinster.