Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SPF Östersund

Förre landsarkivarien Kjell Hoffman höll en intressant och roande föreläsning kring ämnet Ur min farmors fars dagböcker vid SPF Östersunds månadsmöte på EFS inför en talrik publik.

Dagböckerna är förda av Petrus Westin, som hade ett litet torp i utkanten av Sollefteå. Första dagboken tillkom 1899 och sedan förde Westin dagliga anteckningar. De första åren kretsade kring jordbruksarbetet, men sedan torpet sålts övergick Westin till att vara dagakarl och hjälpte till med slåtter och grävjobb, slipade verktyg, sågade timmer och högg ved. Westin var religiös, vilket inte hindrade att han stundom tittade för djupt i glaset. I dagboken noterar han att barnen vanartats och blivit godtemplare, vilket han ser som ett Guds straff. Han såg sig också mången gång oförstådd av sin hustru, vilket kanske inte förvånar då han kunde komma hem ordentligt dragen efter några kaskar. Men samtidigt var han ytterst arbetsam och månade om sin familj och slet för att få ekonomin att gå ihop. Och trots den bristfälliga skolgången är dagböckerna noggrant skrivna med vacker piktur men stavade på en ovanlig fonetisk ångermanländska.

Arbetet med att gå igenom dem har därför tagit tid och Kjell Hoffman har fortfarande dagböcker mellan åren 1919-1928 kvar att katalogisera. Dagböckerna ger i all sin enkelhet en unik skildring av det vardagliga livet kring sekelskiftet i en vanlig arbetarfamilj, som ständigt fick slita för brödfödan.

Vid mötet medverkade även skatteexperterna Torbjörn Eliasson och Viktoria Lundberg från Skatteverket. De tipsade om hur man numera enkelt och konstnadsfritt kan deklarera via telefonen, något som underlättar både för skatteverket och den som deklarerar.

Föreningens nye ordförande Leif Westergren tackade Kjell Hoffman med blommor för hans underhållande föreläsning och inbjöd till fika, där som vanligt dragning förrättades i Annas populära lotteri. Föreningens resplaner presenterades av Alfons Jernekrantz som ordnar en tredagars resa till Dalarna den 28-30 juni med rundtur kring Siljan och besök på en rad intressanta platser som Våmhus, Nusnäs, Nittsjö, Rättvik med Dalhalla, Mora med Zorngården och Sundborn med Carl Larssongården. Ännu närmare på programmet står den sedvanliga vårutflykten, som arrangeras den 19 maj med besök hos Wikner i Persåsen och gårdsmuseet i Hovermo.