Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SPF Östersund

SPF Östersund gjorde en lyckad utflykt till Snillenas rike. Efter embarkering av bussen övertog SPF-distriktets nyvalde ordförande Gusten Rolandsson från SPF Frösön ordet och guidade på ett förnämligt sätt under färden mot det första målet, som var Hovermo gårdsmuseum. Kända namn som John Ericsson, en av världens största uppfinnare, och Helge Palmcrantz, Viggebon, som uppfann såväl den moderna kulsprutan som den fredligare slåttermaskinen, presenterades. Monumentet över Georg Adlersparre passerades före Hovermo och där hade Gusten mycket att berätta om den man som genom revolutionen 1809 såg till att Sverige fick en ny konungaätt, Bernadotte, och samtidigt en ny och mera demokratisk regeringsform.

Hovermo utsågs 2001 till Sveriges industriminne och visar en unik byindustri med kvarn, smedja, kraftverk, såg och snickeri, som fortfarande fungerar. Efter fika serverat av Gudrun Eriksson vidtog en rundvandring med Yngve Eriksson, sonsonson till grundaren Johannes Andersson, som kunnig och humoristisk ciceron. Till ljudet i bakgrunden från den forsande Hovermoån, drivkraft för hela anläggningen, kunde SPF:arna se kvarnstenarna mala och höra stångjärnshammaren dunka på samma sätt som för 100 år sedan. Anläggningen hålls i minutiöst skick och är med rätta ett av de mest sevärda besöksmålen i länet. Den kompletteras av Hovermo gårdsmuseum, där otaliga föremål som brukats under 1800- och fram på 1900-talet samlats och väcker nostalgiska minnen.

Från Hovermo gick färden till Persåsen och Wikners, där lunch intogs innan det var dags för en ny rundvandring, denna gång med Mattias Wikner, son till grundaren Leif Wikner, som lika kunskapsrik ciceron. Konst och konsthantverk, sniderier och skulpturer kunde beundras och besökarna fick också en inblick i det avancerade snickeri, som sysselsätter ett tiotal personer med tillverkning.

Under återfärden mot Östersund berättade Gusten Rolandsson om ännu fler kända personer, som vuxit upp i Snilleriket, bland dem Jonas Stadling och Johan Tirén, som båda på varsitt sätt satte fokus på samernas livsvillkor.

Chauffören Edvin Backeryd och guiden Gusten Rolandsson avtackades med applåder och nye ordföranden i Östersunds SPF, Leif Westergren, önskade deltagarna en trevlig sommar och välkomnade åter till höstens program, som inleds med sedvanlig surströmming den 18 augusti. Men under sommaren pågår också aktiviteter, inte minst den återuppståndna bouleklubben, som spelar varje torsdag på Björkbacka och dit alla är välkomna.