Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SPF Offerdal fick höra krigshistoria

Medlemsmötet för november hölls den 14 november i församlingshemmet i Ede. Ordförande Henry Haxner hälsade ett fåtal medlemmar välkomna, och ett speciellt välkommen till Erik Artur Egervärn, som skulle berätta om tiden för andra världskriget från ett jämtländskt perspektiv.

Erik Artur hade mycket intressant att komma med. Norge drogs in i 2:a världskriget den 9 april 1940. Norska motståndsrörelsen hade sina huvudbaser på den svenska sidan. Det skedde med den svenska regeringens tysta medgivande. Unga amerikaner utbildades i Colorado för att flyga bombplan. De skulle också vara duktiga skidåkare, fysiskt vältränade och kunna förstå skandinaviska. I mars 1945 flögs åtta amerikanska bombplan från Nordnorge. De skulle till Gevsjön. Bara fyra plan kom fram. Ett störtade på Landösjön vid Lien. Folket där tog väl emot dem. Av fallskärmarna har man bland annat gjort dopklänningar. I juni 1997 kom två från planets besättning tillbaka till Lien på besök. En minnestavla finns uppsatt i Lien. I krigets slutskede, när Tyskland kapitulerat, kom den norska kungen och exilregeringen tillbaka från England och övertog makten i landet.

Henry Haxner tackade Erik Artur för ett intressant föredrag. Sedan var det dags för kaffe, goda smörgåsar och äppelkaka med vaniljsås.

Kurt Bång