Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SPF Odensala

Annons

Vid månadsmötet i november kunde ordföranden hälsa ovanligt många deltagare välkomna. En inte alltför djärv gissning är att det berodde på dragningskraften hos dagens huvudgäst – Curt Lofterud.

Mötet inleddes med information om aktuella ärenden. SPF Odensala har alltsedan 2002 kunnat erbjuda sina medlemmar vattengympa i bassängen på Solliden. Den epoken går nu i graven i och med att landstinget stänger bassängen vid nyår. Detta trots att man enligt uppgift är bunden av hyreskontrakt ytterligare två år. Ordföranden meddelade vidare att kassören Gösta Nilsson reserverat ett antal biljetter till Östersundsrevyn för hugade spekulanter och påminde om gratis prova-på-bowling tillsammans med SPF Frösön.

Föreningen ska vidare bjuda på såväl fikabröd som underhållning på äldreboendet Brunkullan den 19 november. Kören ”Hjärtans Fröjd” är engagerad för ändamålet och föreningen kommer att representeras av sekreteraren och vice ordföranden. Ett lotteri förstärkte kassan och månadens kaka, en äppeldito vanns av Anna-Lisa Stenlund.

Curt Lofterud berättade med ord och bilder om hur han tillsammans med andra intresserade och kunniga personer arbetat för att göra Glösaområdet till ett välkänt och välbesökt turistmål. Av en stor timrad loge har man skapat ”Älghallen”, en utställnings- och festlokal. Där kan man få en inblick i hur stenåldersfolket levde och färdades. Där finns bland annat en kopia av kalvträskskidan, rekonstruktioner av en ryggsäck, pilbågar, koger och diverse verktyg. Hällristningarna, som består av cirka 45 älgar eller andra klövdjur, beskrevs första gången 1685 och man tror att de gjordes för ungefär 5000 år sedan. Glösa har blivit särskilt aktuellt i år eftersom stenåldersfolkets liv och leverne kommer att ingå som en del i den serie om svensk historia, som Martin Timell kommer att vara programledare för. Curt Lofterud har en förmåga att fånga åhörarnas intresse vad han än pratar om och som den pedagog han är, avslutade han genom att dela ut älgklövar och andra rytminstrument. Resultatet blev en präktig rytmorkester. En samlad utflykt till Glösa i vår känns lockande.

Mer läsning

Annons