Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SPF Jämtlandsdistriktet

Fredag den 26 november genomförde SPF Jämtland en konferens för sina 16 föreningar med 2831 medlemmar i Jämtland.

Alla föreningar var representerade utom två som fått förhinder. Konferensen genomfördes på Birka i en som vanligt fin och harmonisk miljö.

Dagen inleddes med information om förändringar inom SPF av distriktsordförande Gusten Rolandsson varefter information, samtal och övningar inom området folkhälsa tog vid. Catharina Höiem-Flyckt informerade om hur qi gong kan användas för att man ska kunna hjälpa sig själv att vara frisk. Informationen kombinerades med flera övningar.

Därefter berättade Sigvard Wagenius om läkemedel och dess användning bland äldre. Han informerade om vikten av att man som läkemedelskonsument är medveten om riskerna med såväl övermedicinering som undermedicinering. Statistiken visar att 45 procent av äldre över 80 år använder tio läkemedel eller mer.

Eftersom det inte finns några geriatriker i länet så tog många tillfället i akt att ge synpunkter på olämpliga behandlingar av äldre demenssjuka. En fråga som alla bar med sig var hur vi skall kunna få till bättre geriatrisk vård i länet.

SPF kommer att starta studiecirklar i läkemedelsfrågan med stöd av ett studiematerial som framtagits av forskare inom farmakologi.

Efter en välsmakande lunch tog Åsa Holgén vid och berättade om medicinsk yoga. Hon informerade och genomförde övningar och berättade bland annat att man på Danderyds sjukhus har studerat den medicinska yogans effekter jämfört med sjukgymnastik. Resultaten som man fått har inneburit att man nu, med god effekt, använder medicinsk yoga i behandlingen av patienter med hjärtinfarkt.

Dagen avslutades med information av Margareta Sterner från förbundet som informerade och diskuterade frågan om samgående mellan SPF och SPRF. Många deltagare ansåg att det saknades en utredning av den ekonomiska delen av samgåendet. Frågan är nu ute på remiss och skall efter remissbehandling bli föremål för kongressbehandling i början av sommaren.