Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SPF Härjedalendistriktet

Annons

SPF Härjedalendistriktet har genomfört en hjälpmedelsmässa under mottot Framtid i VÅR glesbygd – tillgång till allt, i Folkets hus, Sveg. Distriktsordförande Märit Eriksdotter kunde hälsa välkommen till cirka 200 personer som kommit för att lyssna och se det som erbjöds.

Buss hade satts in från Funäsdalen och från övriga orter uppmanades till samåkning.

Det började med en timmes presentation av kommunen och Härjeåns, om vad som gjorts och vad som ska komma i framtiden för att vi ska kunna bo hemma så länge som möjligt. Det som då måste till är bredband och olika bostadsformer. Om detta redogjorde från kommunen äldreomsorgschef Maria Dillner, kommunchef Inger Lagerqvist, socialchef Denise Wallén, vd för Härjegårdar Hans Svensson och från Härjeåns Mats Falkeman. Det visade sig att alla ligger i framkant med åtgärder.

Sedan informerade professor emerita Margareta Grafström om demens – Vem, hur, när, vad? På ett mycket intressant sätt redogjorde hon för denna vår stora folksjukdom och som drabbar så många av oss. Efter lunchuppehållet samlades personal från hemtjänst och habilitering för ytterligare speciell information som Margareta Grafström höll i.

För den övriga publiken informerade från Hjälpmedelsinstitutet Tomas Lagervall om olika hjälpmedel som finns att tillgå för att underlätta vardagen. Därefter presenterade Åsa Löving Västeråsprojektet och redogjorde för de erfarenheter som man gjort. En mycken intressant information och av vad som framgick möjligt att tillämpa i valda delar även i vår kommun.

Mässan började med fika och slutade även med detta och då gavs också möjlighet att titta på alla utställningar som olika föreningar och företag hade att erbjuda. Det visade sig att det finns många sätt att lösa problemen bara man har viljan och ser möjligheterna och tar till sig de tekniska lösningar som finns.

Under hela dagen fanns Henry Jonasson från kommunens IT-avdelning på plats. Allt sändes via nätet. De som var förhindrade kunde följa allt på dator. Dessutom finns hela programmet på kommunens hemsida och även på distriktets hemsida. Morgan Grip var där hela dagen och gjorde reportage för Sveg.se.

Det allmänna intrycket från publiken var mycket gott och att dagen varit mycket givande. Önskemål om fortsättning framfördes.

Lunchen subventionerades och fikat bjöd distriktet på.

Rolf Emanuelsson