Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SPF Gimådalen

SPF Gimådalen samlades på Jämtkrogen i Bräcke en snörik måndag för att äta gott och lyssna till Sigvard Wagenius information om läkemedelshantering.

När vi ätit oss mätta förflyttade vi oss till samlingsrummet där ordförande Inger Andersson hälsade alla välkommen och lämnade ordet till Sigvard Wagenius. Han pratar om att vi äter medicin som godis. SPF, PRO och Farmacia har ett projekt på gång som gäller dosering av medicin.

Det finns exempel på hur vissa människor varit dementa i många år och när man bedömer att de är nära döden och tar bort medicin så kan personen ifråga kvickna till och blir pigg för att sedan leva i flera år. Vid tre procent av dödsfallen har patienterna för mycket medicin. Lars Nilsson SPF är kontaktperson i målen att dra ner på medicin. Sigvard Wagenius är kontaktombud i Jämtland.

Viss medicin kan göra så att man får andra sjukdomar. Ibland kan man få välja mellan att ha ont eller äta medicin och bli sängliggande. Äldre behöver mindre dos av medicin. Apoteket har ett dataprogram där man får elektronisk hjälp om man vill veta vilka mediciner som går ihop. Brustabletter innehåller salt som binder vätska i kroppen.

Alla som är 75 år och äldre som har tio mediciner och mera har laglig rätt att få läkemedelsgenomgång. Anhörig samt närstående har rätt att ta del av läkemedelslistan. Bräcke ligger bra till vid en mätning av olämpliga mediciner för 80 år och äldre. Vi ligger på andra plats med 14 procent.

Det är fullt möjligt att be en läkare att skriva på recepten att medicinen inte får bytas ut.

Birgitta Franzon tackade för en mycket intressant information innan det var dags att vända hemåt. Nästa träff blir den 14 april i Revsund.

Ruth-Marie Öhrn