Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SPF Frösön

Jämtland har ett Meteoritcenter i Lockne, som lokala eldsjälar har byggt upp tillsammans och med stöd av forskare inom geologi.

Det är Locknekratern, som bytt namn. SPF Frösön arrangerade ett studiebesök dit i mitten på september. 16 SPF:are välkomnades av eldsjälen Harald Olsson, som till sin hjälp denna dag hade gemolog Lisa Hamrén och Ove Hellzén, som är medlem i amatörgeologerna.

Harald Olsson inledde besöket med att presentera verksamheten och sina medhjälpare, samt bakgrunden till denna fina och spännande anläggning. Den historiska resan om Locknekraterns tillblivelse och de välbevarade bergarter som har bildats vid det stora meteoritnedslaget för 458 miljoner år sedan, åskådliggjordes dels genom en film och dels i en utställning. Det var med stort engagemang och kunskap som gruppen fick ta del av denna för många okända geologiska händelse.

Den som forskat kring Locknekratern och var först med att kunna förklara den tidigare svårförklarade geologin i Lockneområdet var professor Mauritz Lindström, som också har varit en inspirationskälla för bygdens eldsjälar.

Amatörgeologerna har fått möjlighet att disponera våning två i museet för sin utställning av stenar. Det var en mycket spännande stund att få lyssna till Ove Hellzén och Lisa Hamrén, som också guidade oss bland de olika fynd som gjorts i olika delar av Sverige och världen. Att landskapen i Sverige har sin egen landskapsblomma är väl känt, men det är inte lika känt att landskapen har sin sten också. Jämtlands sten är täljstenen.

En mycket vacker och spännande mur fanns vid entrén vid museet. Det var stenar som Ove Hellzén och hans fru Eva hackat fram genom åren och nu låtit göra en mur av. Ove berättade med stor inlevelse om de olika stenarna, var de hittats och känslan av att hitta just det man söker, men även vid det oväntade fyndet.

Besöket avslutades med kaffe med stut och en hembakad "bumling".

Ser ni några som går med huvudet böjt mot marken, så är det de nya stenletarna. Det var säkert många som inspirerades till att komma längre in i geologins värld.

Ett stort tack för en fin förmiddag i geologins tecken!

Kristina Andersson