Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SPF Frösön

Torsdagen den 6 mars var det många aktiviteter i länet. Sportlov, Gregoriemarknad, World cup i Åre, och SPF Frösön hade besök av Toivo Comén, en äkta Ingermanlänning, som med stor inlevelse berättade om sitt liv, sin släkt och gav oss en historielektion relaterad till Ingermanland från Stormaktstiden från 1600-talet till dags dato. Ingermanländarna är en finsk folkgrupp, som tillhört Sverige, Finland, Ryssland. I början på 1900-talet levde 130 000 Ingermanlänningar i sitt land. I dag är det 5 000 kvar. Krig, avrättningar, flykt och deportationer splittrade folket.

Toivo och hans föräldrar och två syskon hamnade i läger i Paldiski i Polen under ett år, därefter blev det Finland, som nästa tillflyktsort. I december 1944 korsade familjen och ett femtontal till Bottenviken med en fiskekutter och klev i land på Holmön utanför Umeå. Familjen flyttade sedan till Boråstrakten, där fler Ingermanländare fanns. Det unika med Tiovos familj var att alla fem kunde hålla ihop och överleva alla strapatser och tillsammans och komma till samma platser på vägen till Sverige.

5 000 Ingermanländare invandrade till Sverige. Tiovo kom till Jämtland 1967 och har därefter varit Jämtland trogen. Numera boende i Offerdal. Tiovo presenterade Eva, som var en nyfunnen Ingermanländska boende på Frösön. De hade mycket att prata om berättade han. Vi 50-talet åhörare fick en fantastisk skildring av ett folk på flykt, en släkthistoria och delar av Europas krigshistoria. Ordförande Ingrid Borgström tackade fru Eivor med blommor, som hade lyckats behålla Tiovo i Jämtland, så att vi fick ta del av denna historia.

Eftermiddagen avslutades med lotteridragning och med avslutningshälsning med ett glatt återseende från ordförande, på nästa månadsmöte den 3 april.

Kristina Andersson