Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SPF-distriktet

SPF distriktet i samarbete med Vuxenskolan inbjöd till en eftermiddag med rubriken Tankar, sång och humor för vår hälsa. Syftet var att det skulle vara en stund av en inre friskvårdsaktivitet, vilket det också blev.

Kristina Andersson, SPF Frösön, hälsade de 50-talet åhörare varmt välkomna. Därefter lämnade hon ordet till Hanna Brande, präst i Frösö församling, som hade tankar kring Livets lek och livets allvar. Det var lätt att fångas av hennes funderingar kring dessa begrepp. Hon tror att nyckeln till ett bra liv är att hitta balans mellan livets lek och livets allvar. Hur gör man det? Hon illustrerade denna tanke med att börja spela Barbro Hörbergs låt Håll alla dörrar öppna, som har budskapet livet står inte still, var nyfiken på livet! Hanna refererade till en studie i USA som undersökte varför människor i en viss del av landet både blev äldre och hade god hälsa. Det visade sig att de hade hittat en livsstil som byggde på att de hade tid, rum och stillhet. De tog sig tid att gå till sin kyrka och fann lugnet. De hade andrum. En prästs vardag är att kliva in och ur olika situationer, det vill säga både lek och allvar. Vilket de flesta av oss gör i våra olika roller. Frågan kom, hur klarar man det? Hanna tyckte att hon i sin utbildning fick lära sig träna på att flytta fokus från sig själv för att frigöra energi till den/de som behöver henne. Hon berättade om Emmausvandringen, som hon menar visar på betydelsen att gå tillsammans. Just att gå med någon samtalande eller tyst är bra för vår hälsa. Hanna väckte säkert många tankar.

Därefter kom de två riksspelmännen, Rickar Näslin och Calle Hernmarck . De serverade ett smörgåsbord med folkvisor, berättelser, historier och stor musikskicklighet. De spelade polskor på fiol tillsammans. Calle berättade om valthornets historia, dåtidens mobiltelefon, och illustrerade hur den kunde användas.

Calle lockade även med oss att sjunga Josefinvisan med symaskinen Rickard spelade gitarr och sjung Lappskor och Mockasiner av Jämten Paul Sahlin, samt Fjällbäckspolska och Lillspelman på munspel. Allan Edvalls Jämtsnoan var extranumret för dagen. Det blev en härlig och medryckande stund.

Dagen avslutades med att Gusten Rolandsson, som talade över ämnet, Att åldras med glädje och mening. Han tyckte vi skulle känna vilken förmån det var att ha kommit in i den 3:e åldern. Men han påpekade också vad många kan mötas av i dag. Synen på oss äldre gör att vi alla gånger inte bemöts med respekt ute i samhället eller inom äldrevården, vi har lite att säga till om i de politiska sammanhangen även om seniorerna kommer att vara 30 procent av valmanskåren vid kommande val. Övermedicinering är ett stort problem, som medverkar till sämre hälsa. Ja, listan kan göras lång. Gusten menade att åldras är att ta makten över vår stund på jorden, sätta ner fötterna och agera.

Sammanfattningsvis kändes eftermiddagens upplevelser, som att vi behöver stanna upp, öka vår närvaro här och nu, försöka uppleva stillhetens styrka, och att kultur av olika former har betydelse för vår inre hälsa. Viktigt är också att ge sig tid att ha någon fysisk aktivitet på dagsprogrammet, som gagnar både kropp och knopp.

KA