Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SPF Bergsbygden

Lars Backskog, reseansvarig inom SPF Bergsbygden, inbjöd till den traditionella bussresan mitt i den vackra jämtländska sommaren.

 Den gick inte mot okända mål, men efter vägar och till platser som förändrats rätt mycket under de senaste fem åren.

Med start från Svenstavik i arla morgonstund, gick bussresan först mot Ljungdalen. Det visade sig att rätt många inte åkt vägen sen den blev ombyggd på sträckan Torsborg-Ljungdalen. Det som förut varit en skräckväg är nu en behagligt kuperad fjällväg med många vackra utsiktsplatser in emot fjällen.

Första stoppet blev en fikapaus på Tuvan i Ljungdalen och sen följde besök på Ljungdalens hemslöjd och det nya Glasmästeriet som ligger mitt i urskogen i slalombacken. I den minst sagt goa värmen trollade glasmästarn fram en vacker karaff ur några glödande glasbitar – fascinerande hantverk!

Ljungdalens hemslöjd är en fantastisk butik, med ett enormt utbud av olika slöjdalster och det är lätt att öppna på plånboken på ett sådant ställe!

Så var det då dags att dra iväg upp på fjället. Som tur var var sikten bra. Flatruet lockar vandraren och utsikten över fjällslätten är spännande. Många känner suget att direkt dra iväg upp mot Helags, men det är inte precis någon pensionärsvandring.

Så småningom gick resan vidare ner mot Ljusnedal och Gyllene Bocken där den efterlängtade lunchbuffén ska intas. Efter ett litet krig med en stor norsk pensionärsgrupp blev det plats vid borden och chans att testa dess håvor.

Det syns att golfen tagit över mycket av den vanliga turistverksamheten och det är ju fortfarande lite exklusivt att slåss med myggen på fjällgreenerna.

Så småningom blev det dags att vända österut. Efter ett snabbstopp i Klövsjö, väntade dagens sista begivenhet – Assemyrvallen. Ännu en helt enastående fjällträdgård. Hämtade från skog och hyggen har ägaren skapat en helt enastående samling av djur och fåglar som omges av vackra planteringar och porlande vatten.

Nu var det inte så långt hem. Mycket nöjda lämnar resenärerna bussen som rattats av Anders Silverdahl och som guidats av Lars, som kan bygden och förtjänstfullt berättat om den.