Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spetshalsband

/
  • 1 Basen
En spetsapplikation jag köpt blev mitt utmärkta första objekt att experimentera med i världen utav stärkning. Jag tänkte mig att man istället för en prydnad som sitter fast på ett linne eller en tröja kunde göra en löstagbar dekoration i form av ett spetshalsband.
  • 2 Processen
För att få spetsen lite stelare och mindre sladdrig och mjuk valde jag att leta reda på lite olika tekniker över hur man stärker tyg. Det finns många olika varianter men eftersom jag ville ha min spetsapplikation stel men ändå fortfarande en smula följsam valde jag att göra en stärkning på vanligt trälim och vatten. Ett enkelt vattenbad med ljummet vatten utblandat med lim lät jag spetsen ligga i några minuter.
  • 3 Torkning
Det är viktigt att inte krama ur för mycket av vattnet ur spetsen när man hänger den på torkning utan låta limmet och vattnet torka in i fibrerna. På så sätt blir stärkningen lagom hård och gör bomullen stel. 
Tips! Jag lät min spetsapplikation ligga helt på slät mark över natten så den fick torka platt. Annars är risken att den stelnar fel och blir bubblig. På morgonen fick den sedan hänga ett par timmar ute för att torka helt och så att limdoften skulle kunna försvinna.
  • Resultatet
Ett enkelt kedjehalsband med ganska kort länk blir utmärkt som upphängning men jag valde att använda mig utav en bredare sort med rocaillepärlor. Öppna låset på halsbandet och fäst vardera ände i hörnen på applikationen. 
Över en natt har en oanvänd bit spets blivit ett halsband man kan vara helt ensam om. Utan att man behöver spendera en krona så länge man har lite lim och vatten hemma.

När lågkonjunkturen sveper in över världen är shopping inte alltid det som står högst upp på listan över vad pengarna ska gå till. Men butikerna är fulla, vårnyheterna slutar inte komma och garderoben längtar efter att uppdateras. Så vad gör man när förnuftet kanske måste tas till fånga och resurserna är små? Man DIY:ar! (DIY do it yourself)

Annons

Att butikskedjorna gör kopior av modehusens storsäljare har ju knappast undgått någon. Betydligt billigare är det men definitivt inte alltid lika snyggt.

Förra höstens största hajp var bland annat Prada och Stella McCartneys makalösa spetskreationer. Såväl väskor som hela nyckelplagg blev dränkta i tjocka lager av spets.

Men om man vill ha någonting liknande men inte lika stort, inte betala 10 000 kronor och kanske använda de fina handgjorda spetsar man hittat i mormors garderob, hur gör man då? Jo, såhär.

Mer läsning

Annons