Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Speltest: Need for speed Shift regerar

/

Sparka på däcken, putsa dina ray-bans och spänn fast fyrpunktsbältet.

Annons
Sparka på däcken, putsa dina ray-bans och spänn fast fyrpunktsbältet. Need for speed är tillbaka ännu en gång och är bättre än någonsin. Fartfantomen Freddie Kaplan har testat.

Den långlivade spelserien Need For Speed är tillbaka och denna gång i en mer verklighetstrogen upplaga. Innan spelet startar hälsas man till och med av en text som informerar om hur man själv går till väga för att själv börja proffsköra (sök upp din lokala bana, glöm inte hjälm och bälte). Utvecklarna Slightly Mad Studios har utan tvekan sneglat en hel del på Gran Turismo-spelen, men tack vare effektiva justeringar och detaljer har de lyckats skapa ett spel som känns eget och levererar genuin racingglädje.

I NFS: Shift startar man som en lovande nykomling inom den professionella motorsporten och för att ta sig till toppen måste man både vinna lopp såväl som att utveckla sin egen körstil. Man kastas direkt in spelet utan tutorials eller annat knussel. Under snygga och fartfyllda videosekvenser förklarar en röst kortfattat vad som gäller och efter en snabb testkörning har din individuella svårighetsgrad ställts in. Efter det är det bara att köpa en bil och börja köra. Det erbjuds flera olika typer av lopp och många av dem ger dig chansen att köra med andra bilar än dina egna, vilket direkt ökar spelvariationen.

 
Något som utmärker NFS: Shift är användandet av "erfarenhetspoäng". Varje gång du kör samlar du på dig poäng som delas upp kategorierna "precision" och "aggression" beroende på hur du sköter dig på banan. Med poängen kan man levla upp och med gradökningarna får  man pengar och inbjudningar till fler race. Detta är ett mycket välkommet inslag som innebär att man inte längre stirrar sig blind på sin placering i varje lopp, utan kan ta tillvara på varje tillfälle man tar sig en tur.

Att köra spelets bilar är en fröjd. Kontrollen är utmärkt och det är stor variation på de olika modellerna. Det första man lägger märke till när man börjar åka är att en tydlig "racinglinje", dvs den optimala färdvägen runt banan, finns utlagd på banan. Genom att följa den tar man sig runt på bästa sätt och får extra erfarenhetspoäng på köpet. Spelet ger en härlig fartkänsla men det gäller att passa sig, i höga hastigheter är det lätt att fara av banan och vid en krasch blir bilden svartvit och suddig för att representera förarens plötsliga omtöcknande. För ännu större realism finns ett finurligt konstruerat synläge placerat inuti bilen. 

Allt är väldigt snyggt, från bilarna som framkallar väldiga ha-begär till de stiliga och lättnavigerade menyerna. Ljudet är också suveränt och de feta motorljuden har fått så stor plats att bakgrundsmusiken automatiskt är nedskruvad till noll när man börjar spela! De olika banorna bjuder på stor variation i form av allt från enkla cirklar till mycket avancerade kringelikrokar. Spelet har ett väldigt bra flyt och till och med de mer avancerade momenten, som när man vässar sin bil i garaget, känns enkla att förstå.

Det enda som jag har haft problem med är spelmomenten som ska köras med "drift" men eftersom det finns så många olika lopp spelar det ingen roll, det är bara att köra något annat istället. Ska jag klaga på något är det främst de långa laddningstiderna som man lätt irriterar sig på. Fler bilmodeller skulle också vara välkommet liksom fler olika spelmoment när man kör online.

NFS: Shift är utan tvekan det bästa spelet i Need For Speed-serien som jag har haft nöjet att lägga händerna på. Det ger en verklighetstrogen och intensiv körupplevelse men utan att det känns för stelt eller krångligt. Det är roligt, varierat och extremt beroendeframkallande!

 


/Freddie Kaplan

Prylportalen.se

Mer läsning

Annons