Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spelstuga i kulturlokalen

I Östersund talar man om kulturhus som behövs och som olika kulturgrupper har svårt att samsas kring. I de högsta beslutande församlingarna inom kommunens ansvar har man en tydlig ovilja till att ge kulturen en anständig samlingsplats.

Folkmusikentusiasten Rickard Näslin har som privatperson ändock hittat en källarlokal där han och hans vänner kan få en plats för en god samvaro. En mysig lokal, ett enda rum men som både innehåller kök och toalett. Dessutom har Rickards konstintresse fått ett fäste på lokalens alla väggar. Man kan ta del av samlad folkmusiklitteratur som "Med Lapp-Nils på spelmansfärd" samt bläddra i klippböcker som vittnar om ett brett folkmusikalisk leverne i Jämtlands län.

Rickard har också upplåtit sin lokal till spelstuga en gång i månaden. Januari månads utbud bestod i att spelmannen Anders Wedlund berättade och spelade fiol/durspel för åhörarna i den till brädden fyllda lokalen. Ett intressant spelmansliv som påbörjades redan i unga år i musikskolan. Ur Anders rika repertoar på över femhundra låtar framfördes under aftonen polskor från olika delar av vårt land. Anders är en av dem som för traditionsmusiken vidare. Det visade han genom sin nyfikenhet på att forska i äldre spelmäns låtar. En folkmusikskatt som inte får glömmas bort i vår allt mer digitala musikvärld.

Han nämnde bland annat den insats han gjorde strax före traditionsbäraren och fiolisten Kristian Oskarssons i Björkede bortgång då Christina Cochrane Eketorp i samarbete med Anders gjorde en uppteckning av Kristians låtar och dessutom en officiell inspelning. Ett initiativ i rätt riktning för att bevara traditionsmusiken.

Nästa kulturmöte i spellokalen sker tillsammans med en annan stor kulturperson, Berta Magnusson i slutet av mars månad.

Text och foto: Åke Bengtzon