Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelmysterier

Ett pressmeddelande från branschorganisationen Dataspelsbranschen kan sätta myror i huvudet på den som läser det. Mig till exempel.

Annons

Jag var helt övertygad om att konsolerna var ute på ett försäljningsrace som lämnade de gamla PC-maskinerna långt efter sig men så var det inte alls.

Det är uppfattning baserad både på en känlsa och tidigare publicerad statistik från försäljning. Förnuft och känsla, som Jane Austen skulle sagt.

Spelförsäljningen tappade ganska rejäl under det första halvåret trots att det såldes över 2, 7 miljoner spel till ett värde av 940 miljoner kronor. En minskning med 4.6 procent om man räknar antal spel, 10, 4 procent om man räknar kronor och ören. Ändå ser branschanalytikerna ”flera positiva tendenser” under det halvåret.

Vad ska de då säga om andra halvåret, som fått kurvorna att peka uppåt igen. Alla stora konsoler – Sonys Playstation 3, Microsofts Xbox 360 och Nintendos Wii – har släppts i nya, billigar,e versioner i höst.

Voila!

Tricket funkade. . Nu ökar spelförsäljningen igen. Och förhandsbokningarna av kommande stora titlar får spelbranschens aktörer att gnugga händerna igen.

Om någon fattar något av det här, slå mig en signal, ok?

Det här är ännu konstigare:

Försäljningen av PC-spel är konstant. PC-spel är fortfarande det största formatet, PC:n är fortfarande den största spelplattformen.

Jag fattar ingenting.

Men tänker man efter så finns det förstås förklaringar.

Mitt bland alla omskrivna stortitlar på next gen-konsolerna finns ju World of warcraft och Sims 3. Men hur länge ska de bära PC::ns framtid i spelbranschen på sina nötta, virusangripna, axlar?

Nästa chock: bärbara konsoler är på frammarsch. Rejält. Försäljningen av spel till PSP och DS ökade med 30 procent. Det strider mot ”känslan”,  den man kan fp om man ser till exempel gamla PSP-titlar vräkas bort  för en spottstyver i spelbutiker och hos elektronikjättarna.

Nu är jag en sån som älskar min bärbara (PSP) och jag har inte fattat varför den inte varit sötrre.

Ju mer jag förstår att jag inte förstår ju mindre förstår jag.

Förstår ni?

Mer läsning

Annons