Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spelglada mexikaner tillbaka

Gänget från Mexiko, Intercups, är tillbaka i storsjöcupen.
– Det känns härligt att vara tillbaka, säger Augustin Herrera, ledare för laget.

Intercups är akademien från Mexiko, som samlar de alla de bästa spelarna från landets alla hörn. Totalt finns tio stycken, däribland i Los Cabos till väst, i den gigantiska huvudstaden Mexiko City och i Monterrey. Det finns till och med en akademi på andra sidan gränsen, i Texas, USA.

– Tränaren för varje akademi, skickar de bästa spelarna från respektive akademi. Hela året tränar spelarna för att komma hit, berättar lagets tränare Augustin Herrera.

Föräldrarna till ungdomarna betalar en avgift för att kunna ha barnen i akademin, men med tanke på att få kommer från rika bakgrunder så är det också möjligt för sponsorer att kliva in för att stötta spelarna ekonomiskt, genom att de står för spelarnas avgift.

Den huvudsakliga uppgiften för akademierna är däremot inte att fostra proffessionella spelare. Det är visserligen ett delmål, men det är främst den erfarenheten som äventyret ger som sätts i fokus.

– Det är möjligt att några av spelarna blir proffs i framtiden, och det är ju såklart jättebra, men det är inte det viktigaste målet. Det viktigaste målet handlar om erfarenheten, kring fotboll och kring kosten.

Akademin kommer till spel med två lag i årets turnering, P15 och P12 och det är annorlunda att möta de nordiska lägen, jämfört med de på hemmaplan.

– De svenska och norska lagen har bra spelare, som är väldigt långa, stora och starka, så det är inte lätt. Men vi mexikanare kämpar med hjärtat, och vi måste spela smart och aldrig sluta kämpa, säger Augustin Herrera.

Intercups P15-lag inledde Storsjöcups-äventyret på bästa sätt, först med en säker seger mot Stjördal-Blink. De norska motståndarna må ha varit huvudet större, men Intercups var spelmässigt numret större och hade ett fint övertyg. Senare på eftermiddagen, fick nästa norska lag se sig besegrade av de kvicka och tekniska. Efter att ha fört spelet under hela matchen kunde Intercups till sist avfärda Verdal IL 2 med 5–0.

– Först och främst är erfarenheten viktigast, men sedan försökver vi såklart vinna tävlingen. Men det kommer bli svårt, säger Augustin Herrera.