Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spelet om makten i landstinget har börjat

Landstingsvalet kan bli en riktig rysare. Det blir i varje fall en ordentlig dragkamp om posten som landstingsråd, även om Socialdemokraterna åter bli största parti.

I tisdagens LT kunde vi berätta att Marie Nordén vill ha uppdraget.

Men det vill Ann-Marie Johansson, Bengt Bergqvist och Robert Uitto också.

Sedan har vi Jokern i leken, Christer Siwertsson (M), som naturligtvis hoppas att Alliansen ska vinna valet och då kandiderar han till landstingsrådsposten.

Nomineringsarbetet pågår alltså för fullt inför 2014 års val.

Marie Nordén har redan meddelat att hon lämnar rikspolitiken med förhoppningen om att få uppdraget som landstingsråd när Harriet Jorderud lämnar nästa mandatperiod.

Ann-Marie Johansson bäddade också för att kunna ta uppdraget då hon, för snart två år sedan, slutade som ombudsman för det Socialdemokratiska partidistriktet för att satsa på just landstingspolitiken.

Kommer du att utmana Marie Nordén?

– Inte vet jag om man kan säga att man utmanar någon i det här läget, men det är väl bra om alla som är intresserade också talar om det i nomineringstider, säger Ann-Marie Johansson.

– Jag tycker det är väldigt spännande med landstingsfrågor och det har varit jätteroligt att jobba med ansvar för primärvården. Får jag frågan så ställer jag förstås upp och blir nominerad.

Regionrådet Robert Uitto kandiderar också men vill först och främst bli regionråd. Om alla beslut är fattade på riksnivå blir det en regionbildning 2015.

– Det känns ju extra utmanande att hantera länets utveckling, frågor kring infrastruktur och näringslivsstöd om vi bildar en region, säger han. Men vi väntar på ett besked från regeringen i frågan och ännu finns inte ärendet på listan.

Robert Uitto tror att det blir en departementsskrivelse från Socialdepartementet som ska ut på remiss och då tar det runt tre månader. Sedan är det bara att hoppas på ett beslut i riksdagen före sommaren.

Bengt Bergqvist har fått frågan från Strömsunds arbetarekommun om han låter sig nomineras och han svarar klart ja på den frågan. Det känns som han anser att det är hans tur nu.

– Jag har varit ledamot i landstingsstyrelsen sedan 1999 och varit ansvarig för de flesta verksamheter, säger han och verkar stridslysten.

Det kan med andra ord bli en riktigt spännande valrörelse.

Kommer Socialdemokraterna fortfarande att leda landstinget efter valet? Kommer Moderaterna att vara det största borgerliga partiet eller tar Centern fajten för att återerövra en landstingsrådspost, om än i opposition?