Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spelemän från Uddevalla till Lofoten

Första lördagen i oktober har de flesta spelmän alltid inprickad i sin almanacka, för Spelmansstämman i Tullingsås vill ingen missa.

Annons

Första lördagen varje år vallfärdar spelmän från hela landet, och även utanför, till den lilla byn Tullingsås. Då arrangerar byföreningen nämligen "Spelmansstämman vid Inlandsvägen", detta år för tjugoförsta gången.

Det officiella framträdandet under stämman består av ett musikcafé på lördagskvällen, men i praktiken spelas det överallt, oavbrutet från fredag kväll till söndag morgon, det vill säga från det spelmännen anlänt tills dess de åker därifrån. Likaså avlöser åhörarna varandra under hela helgen.

När LT kommer på besök strömmar det toner från alla hus. Inne i vandrarhemmet hittar vi Svante Ingelsson från Rossön och Ragnar Moberg från Jansjö, som tar ut olika låtar tillsammans på dragspel och gitarr. Inne på skolan har många samlats för att spela ihop sig:

– Nästan alla spelar på gehör, säger John Rieslund. Någon börja dra en låt, och de andra stämmer in en efter en.

Instrumenten varierar, många fioler, många dragspel och en och annan nyckelharpa. Spelmännen kommer som sagt från spridda delar av världen, som till exempel Örjan Mattsson från Lofoten och Ulf Näslund som bor i Uddevalla:

– Fast jag härstammar egentligen från Karbäcken.

Trots att musikanterna bor på så olika håll så får man bevittna många glada återseenden bland alla dessa bröder och systrar i musiken.