Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spel som utmanar

Var går gränsen? Ibland undrar man.

Annons

Forza Motorsport 3 är ett typiskt exempel på ett spel som petar på envelopen som Tom Wolf uttryckte det. Det utmanar det välkända, nuddar det okända, ställer frågor som det kanske inte finns svar på än, flyttar fram gränserna för vad vi trodde var möjligt.

Jag kanske överdriver lite, men ändå.

Var går gränsen?

När upphör ett racingspel att vara racingspel och blir racingsimulator? Kanske när du stängt av alla hjälpmedel i Forza Motorsport 3. Då du gör allt själv: gasar, bromsar, växlar, styr och inte ser någon ideallinje. Fast du får poäng och uppgraderar både dig själv (din förarstatus) och dina bilar så det är nog ett spel. Ändå.

Men var går gränsen?

Hur är det med Wii Fit och EA Sports Active? Är det träning eller skoj? Motion eller underhållning? Spel eller program? Hur är det med allmänbildande frågesportspel som Sonys Buzz-varianter?

Var går gränsen?

Tänk dig ett spel där du får en avancerad stegräknare som du ansluter till en konsoll när du gjort dina varv i spåret. Ditt lopp laddas upp på en server där och förvandlas till ett virtuellt tävlingslopp, mot andra joggare.

Spelet omvandlar dina 5 km till 3 000 meter hinder eller ett 800 meterslopp. Om det inte bara blir en quick match eller ett quick race, förstås. Din avatar sätter nytt personligt rekord på 100 meter för att du nyss slog personligt i femkilometersspåret?

Skulle ett sådant spel vara ett spel eller en motionsform?

Var går gränsen? Är inte Rock Band och (i viss mån) Guitar Hero mer betrakta som musiksimulator än musikspel?

Utvecklingen går framåt, den här trenden kommer fortsätta. Fler spel kommer hamna i den skuggiga ”twilight zone” där det inte direkt går att se vad som är spel och något annat.

Till sist: Även om utvecklingen inom IT går att förutsäga något så när är det inte alltid lika lätt med spelserier, som framgår av några av veckans recensioner.

Det brukar gå några år mellan stora framsteg och Forza Motorsport 3 är ett sådant skutt.

Frågan är var utvecklarna Turn 10 är just nu. Vid vägs ände? Vi nästa spels början? Vid något annat spels början? Går det att gå vidare från Forza Motorsport 3? Var går gränsen?

GVar går gränsen? När blir ett spel något annat? Och när blir något annat ett spel?

Mer läsning

Annons