Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spektakulär sträcka med extrema effekter ska locka storpublik till SM-rallyt på skidstadion

En spektakulär publiksträcka på Skidstadion. Med extrema ljus- och ljudeffekter samt en snöuppbygd läktare.
– Vi ska ha dit åtminstone 2 000 åskådare, säger Sture Persson inför vinterns SM-deltävling i Östersund.

Den mångårige rallyprofilen förstår att speciella publiksatsningar är ett måste för att arrangemang ska nå de breda skarorna.

– Det vi gör i vinter är ett nytänkande och det krävs för att få ekonomi på tävlingarna.

Publiksträckan blir den andra av totalt sex sträckor under SM-rallyt, 26–27 februari. Syftet med sträckan på Skidstadion är enkelt:

Arrangerande VMT Jämtland vill dra publik, man vill få ut rallysporten till så många som möjligt. Men i slutändan också skapa en ekonomisk vinst för framtida satsningar.

– Vi vet av tradition att nya grepp och ajta tävlingar, där publiken kan få se bilarna under en längre period, är det som drar. På Campus, 2013, hade vi 1 300 åskådare. Det var något nytt och året efter var det bara cirka 750 åskådare. Då hade nyhetens behag försvunnit.

Dessa två SM-deltävlingar gav också ett plus i kassan. I fjol, utan publiksträcka, blev det ett minusresultat.

Vinterns tävling ska förhoppningsvis ge den största vinsten någonsin. Förutsättningarna finns i alla fall.

VMT har bestämt sig för att göra något alldeles extra. Dels att sjösätta en 700 meter lång publiksträcka på själva Skidstadion, dels att satsa rejält på ljud och ljus. Plussa på med en stor bildskärm där publiken kan följa bilarna hela vägen in i mål.

Dessutom är en kort, isbelagd driftingsträcka (där man åker på sladd) inlagd direkt efter starten.

Vad säger förarna om publiksträckan?

– Det är inte helt poppis. Du kan inte tjäna någon tid, bara förlora. Ett misstag och du tappar fem-tio sekunder, vilket kan vara ödesdigert i totalen. Samtidigt förstår förarna att vi måste ha publiksträckor för att få in pengar.

Hur spänd är du på utfallet?

– Det kittlar. Rallypubliken har aldrig upplevt något liknande. Det blir jättehäftigt att ha Arcturan där bakom och så publiksträckan runt stadion, med en ljud- och ljussensation. Det företag vi anlitar för det har lovat att fixa ett mirakel, säger Sture och ler.

Målet är att få in 2 000 åskådare. De ska få plats på den nya läktare av snö, som ska byggas upp.

Alternativet, att bygga upp en mobil stålläktare, var uteslutet. Det skulle bli på tok för dyrt.

– Den som är snöansvarig på Skidstadion blev jätteglad när jag kom med förslaget om en snöläktare. De hade just funderat på var de skulle frakta bort all överbliven snö.

Sture Persson ler igen. Han inser att omständigheterna och tajmingen verkar som gjort för en publiksuccé.

– Det mest spännande blir att få till ekonomin och att få bjuda motorpubliken på något häftigt. Vi vet också att motorsport drar mer än något annat i länet.

– Titta på STCC-tävlingarna. De hade 12 000 och 9 000 åskådare. Driftningen på Frösön i fjol, drog 8 300 personer. Ingen annan sport kan konkurrera med såna siffror.

Arrangerande VMT har precis firat fem år och klubben mår prima. Ekonomiskt har man ett eget kapital på 250 000 kronor och i år har man också utökats med ytterligare en klubb, Ragundadalen.

VMT står för VM till Jämtland och syftet med klubben var att dra en VM-tävling till länet; klarar ni verkligen det?

– Nä, det är en utopi. Den nya regeln om samarbete över gränsen till Norge omöjliggör det. Dessutom tar sjukvårdsbiten för mycket resurser.

VMT Jämtland har numera ändrat betydelsen till Viktiga Mästerskap till Jämtland.

– Vi har blivit mer realistiska. Det är inget spektakulärt namn, men ett namn vi uppfyllt med råge. På fem år (klubben fyller år under måndagen) har man lyckats ro i land tio deltävlingar i SM eller Sverigeserien.

Fler sportnyheter:

Linn Persson, 21, körde rakt in i svenska folkets hjärtan: "Mitt mål är att ta OS-guld 2022"

Långvarig sjukdom stoppar Johan Olsson

Skrällen tar plats i skidlandslaget – här är hela truppen

Stjärnans sköna mustasch-diss: "Det blir bara löjligt"

Nytt klubbrekord när Östersunds Bowlingklubb avslutade i stil

Förre ÖFK-stjärnan klar för GAIS