Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spejsad Shakespearemusikal i diskokulans sken

/
  • Alla esteter på Vittra samarbetar i musikalen ”En midsommarnattsdröm”. Här pustar Anna Höglund, Andreas Åhs och Andre Olofsson ut på golvet efter en våldsam scen.
  • Marcus Solsten Carrara spelar älvkungen Oberon. ”Det är en medelstor roll som tillsammans med många andra karaktärer för historien framåt”, säger han hemlighetsfullt.
  • Läraren och regissören Frida Landegren instruerar Caroline Grinde.
  • Stagefighting: Andre Olofsson ligger utslagen på golvet medan Isabell Svemark kommer flygande genom luften.

Diskofjantar, yuppies och maffiabossar. När Vittras esteter sätter upp musikalen ”En midsommarnattsdröm” hälsar de publiken välkommen tillbaka till 80-talet.
– Vår slogan är ”En midsommarnattsdröm i diskokulans sken”, säger Marcus Solsten Carrara.

Annons

Pjäsen, som är en av William Shakespeares mest älskade komedier, har tolkats på många olika sätt genom tiderna. Mycket beroende på vilken generation som för tillfället har varit läsare och åskådare.

Även eleverna på Vittra har, tillsammans med teaterläraren och regissören Frida Landegren, hittat nya, moderna perspektiv på den engelska dramatikerns verk – och då är ingenting sig likt. Allt börjar med att tre rymdvarelser kommer ner till publiken för att berätta om hur det var på det glada 80-talet.

– Pjäsen har blivit så spejsad. Shakespeare skulle förmodligen vända sig i graven om han visste, säger Frida Landegren och skrattar.

Gruppen ändrade också det tradiga språket för att både eleverna och publiken lättare skulle kunna relatera till det. När de var färdiga var karaktären Puck den enda som fortfarande talade i originalöversättning. Frida Landegren tycker att moderniseringen var helt nödvändigt. Hon tror nämligen att många kan se det uråldriga språket som ett hinder för att närma sig de gamla klassikerna.

– När man gräver djupare och börjar förstå skämten så inser man också att texten är väldigt rolig, säger hon.

Bli alltså inte förvånad om Marcus Solsten Carrara slänger sig med ett och annat ”typ” eller ”ba” i sin roll som älvkungen Oberon.

– Det har verkligen varit jätteroligt. Shakespeares grundmanus är så intressant med många olika lager och historier som går in i varandra, säger han.

För honom, liksom för flera av de andra eleverna har musikalen inneburit att han på allvar fått upp ögonen för Shakespeare.

Alla har samarbetet och tagit sina uppgifter på allvar. Bildesteterna står till exempel för bild, mask och kostym, medan dansarna har fått i uppgift att hitta de delar i pjäsen som går att gestalta i rörelse. Frida Landegren tycker att det har varit extra kul att gå till jobbet i år.

– Treorna är otroligt fokuserade i år. Allt har varit ovanligt lättsamt. Jag tror att styrkan med vår uppsättning kommer att bli glädjen i samarbetet. Publiken kommer att se det, säger hon.

I början av maj är det premiär för Vittras ”En midsommarnattsdröm”. Sammanlagt nio föreställningar spelas under tre dagar, den 6–8 maj, på Östersunds teaterverkstad.

Annons